Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jaký je povrch komoléto kuželu, který vznikne otáčením pravoúhlého lichoběžníku ABCD se základnami AB=14cm a CD=7cm kolem přímky AD, jeli úhel ABC=45°.
Podle mě je to jednoduchý příklad, ale v učebnici mají napsaný jiný výsledek, mohl by se někdo prosím pokusit o výpočet?

Pro výpočet povrchu komolého kužele potřebuješ tři věci: poloměr dolní podstavy (máš, úsečka AB) poloměr horní podstavy (taky máš) a vzdálenost mezi nimi, tedy výšku lichoběžníku..
Je-li pravoúhlý, tak máš snažší práci: Přepona tohoto trojúhelníku svírá s odvěsnou tvořenou AB úhel 45°. Ta odvěsna bude mít délku |AB|-|CD|, tedy 7 cm. Ještě máš navíc výhodu, že ten trojúhelník je rovnoramenný (má uhly 90°a dvakrát 45°), tedy i druhá odvěsna (námi hledaná výška) bude mít velikost 7 cm. A vzorec pro povrch komolého kužele:
. Obsahy podstav jsou snadné,
, tedy to vyjde přibližně 615,75164 a 153,93791. A obsah pláště. Trochu horší vzorec, je možné jej odvodit, ale to zcela jistě není látka ZŠ. tedy:
kde
. Dosadíme:
.
. Všechny dílčí výsledky sečteme:
1422,7924 cm^2
EDIT: kolegyňce se omlouvám, že jsem jí do toho skočil, ale není tu :)
Já vím, že je to taková banalita, nicméně mě to bije do očí.
Prosím, používejte
a
, tak kam patří!
↑ například:
nebo teda:
pro mě osobně je ale nejpřijatelnější: