Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj. Příklad :
Otci, matce a synovi je dohromady 90 let. Před dvěma lety byl otec čtyřikrát starší než syn, a před čtyřmi lety byla matka čtyřikrát starší než syn. Kolik je dnes synovi?
Budou to rovnice, ale nedokážu si je správně postavit, mohl by mě někdo nějak nakopnout? Děkuji.
Další příklad typu:
Máše je dvakrát méně než bude Dáše, až Máše bude tolik let, kolik je nyní Dáše. Když bylo Dáše tolik, kolik je nyní Máše, bylo jim dohromady 30 let. Kolik let je jim dohromady nyní?
Počítám, že to je všechno na jedno brdo.
Zdravím,
ještě přidám tabulku, co tvořím na takové případy. Tedy v mém případě to není žádný logický (kde by se vzalo?), ale pouze standardizovaný postup.
Ať poslouží.
Mám tady ten samý princip ale jiný příklad, a nějak mi to nevychází.
Vek vratneho je o 11 let vyssı nez dvojnasobny pocet schodu do sklepa. Vynasobıme-li desetinu jeho
veku ctvrtinou poctu schodu, dostaneme vek manzelky vratneho, ktera se dozila 4/5 nynejsıho veku sveho
manzela. Kolika let se dozila manzelka vratneho?
vek vratneho = V
schody do sklepa= S
vek manzelky= M
V=11+2*S
V/10 * S/4=M
M=4V/5
M=?
Mělo by to být správně podle mě. Mam vyjadřené M, z první rovnice mam vyjadřené V, dosadím M a V do druhé a měly by vyjít třeba schody a pak už se to dodosazuje a vyjde i M. Me vyslo ze Manželce je nějakých 110 let, což je špatně. Výsledek je 60 let.
Děkuji

↑ Tomaskocz:
1) 
2) 
3) 
Dám do rovnosti rovnici 2) a 3) a určím počet schodů
Z rovnice 1) vypočítám v
Z rovnice 3) dopočtu věk manželky
Vrátný 75 let, manželka 60 let, schodů 32
PS: Úplně ze stejných rovnic mám požadovaný výsledek. (Ty jsi asi někde špatně upravoval)
Mr.Pinker napsal(a):
1)x+y+z=90
4(x-2)=y-2
4(x-4)=z-4
a tyhle rovnice se mi zdají být špatně ne? u té druhé rovnice je přeci řečeno "Pred dvema lety byl otec čtyřikrát starší než syn" a v té rovnici je napsáno Pred dvema lety byl otec čtyřikrát starší než matka, tzn. že ta třetí je také špatně. Nebo se zas pletu :-/
↑ Tomaskocz:
před čtyřmi lety byla matka čtyřikrát starší než syn.
proč si myslíš že by měli bejt špatně ....
tak navrhni své řešení
↑ Tomaskocz:
aby sme ujasnili u mě
x=věk syna
y=věk otce
z=věk matky
Zdravím vás,
zkuste se podívat po tématech uživatele h3r0, v minulém roce se toho hodně řešilo pro FIT VUT )i když ten hodný kolega smazal své úvodní příspěvky).
Aby se předešlo problémům, co je x, y, z označujete to m - matka (nebo Maša v jiném zadání), t - otec (aby se nepletlo s nulou...) atd.
Ať se vede.
↑ Tomaskocz:
pokud to ale bereš tak to tak se ti u té druhé a třetí rovnice levá s pravou stranou nerovnají
↑ Tomaskocz:
x - věk otce
y - věk matky
z - věk syna
1)
- dohromady je jim 90 let
2)
- před dvěma lety byl otec 4 krát starší než syn
3)
- před čtyřmi roky byla matka 4 krát starší než syn
Porovnáme rovnici 2) a 3) a dostaneme
4) 
Za y resp. za z z rovnic 2) a 4) dosadíme do rovnice 1)
Dopočítáme věk matky a syna

Otec má 42 let matce je 36 let a syn je stár 12 let
↑ Tomaskocz:
Máša a Dáša
d - věk Dáši
m - věk Máši
Rovnice:
1)
-toto plyne z tohoto: Máše je dvakrát méně než bude Dáše, až Máše bude tolik let, kolik je nyní Dáše.
2)
- toto říká druhá věta.
Porovnáním 1) a 2) dostaneme:
- věk Dáši
Dopočítáme věk Máši
- věk Máši
Dáša má 30 let a Máše je 20 let.
Hele už mi ten první příklad včera vyšel, Děkuji. Vím kde jsem dělal chybu. A ted ještě tu Mášu, jaj pořád to nedovedu pochopit, to je kravina :/ Princip chápu, ale tu ten příklad s Mášou nedovedu sepsat. Mám to takhle
M=Máša
D=Dáša
X=čas
2M=D+x Máše je 2x méně než bude Dáše.
M+x=D až Máše bude tolik let, kolik je nyní Dáše
D-x+M=30 když bylo Dáše tolik, kolik je nyní Máše, bylo jim dohromady 30 let.

↑ Tomaskocz:
Zkus si to představit takto:
Rozdíl věků Dášy a Mášy bude v každém okamžiku stejný tj. bude 
Ta druhá věta nám říká:
1) Když bylo Dáše tolik, kolik je nyní Máše tak Dáše bylo M a Máše bylo M-(D-M)
V této chvíli je jim 30 let tedy:
První věta nám říká:
Máše je dvakrát méně tj M = až Máše bude tolik, co je dnes Dáše tak Dáše bude D+D-M a věk Máši je 2 krát menší tj. rovnice bude:
↑ Tomaskocz:
Ty moje rovnice správně jsou.
Já ti chtěl jen napovědět jak k nim dojít.
Tak tu první rovnici mám napsal jsem si to trošku jinak:
D=dáša, M=máša, x=čas
M=(d-m)/2 ; M+x=D To za tím středníkem je "až Máše bude tolik let, kolik je nyní dáše" Když vyjádřím x a dosadím do první dostanu to co má Chrpa a Cheop a to: 3m=2d to je první rovnice a tu druhou mi nejak sestavit nejde :/ Jeste moment