Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mohl by mi někdo prosím pomoc jak zderivovat tenhle příklad,pak bych to už měla zvladnout ,moc děkuji
1-x
f(x)=arctg ------- májí se určit min a max a určit tečnu v bodě a=[0,pí/4] b=[1,0]
1+x
↑ janysek_:
Zdravím,
hodnota (-1) se vztahuje k def. oboru - zde funkce není definována. Derivace nenabývá ani nulových ani kladných hodnot, na celém def. oboru je funkce klésající.
Jak vzniklo číslo (-1) - z def. oboru nebo jinak? Děkuji.
↑ jelena:
takže to mám teda správně když jsem napsala že není žadný min ani max,jelikož je v celem def.oboru funkce klesajíci jak píšeš a taky je to pravda.
A ted když mám určit tu tečny,mám zase použít ty vzorce na tu tečnu?ted nějak nevím,že mám zadany dvě a jeste k tomu jak x_0 tak i y_0
↑ janysek_:
Na tečnu máš použit vzorce, jak bylo zde.
Pokud máš zadání dobře (bod je obvykle označován velkým písmenem, ale snad jen překlep), zřejmě maji zájem vypočítat samostatně v bodě A a samostatně v bodě B. Souřadnice bodů jsou kompletní, není nutné nic dopočitávat.