Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojky,
moc Vás prosím o pomoc s tímto příkladem: mám vypočítat dvojný integrál pomocí polárních souřadnic a načrtnout obor.
Já teoreticky vím, jak bych měla postupovat, ale já nevím, jak mám převést ty meze integrálu na polární souřadnice. Jako když je ten první integrál od 0 do 2 a druhý integrál od 0 do omocnina 4-x na druhou - tak jak mám z té 0 a 2; 0 a omocnina 4-x na druhou udělat polární souřadnici?
Mohla bych Vás požádat o nějaké srozumitelné vysvětlení? Výsledek by měl být 4/3 pí, tak si myslím, že se to bude nějak přepočítavat do toho pí.
Já se asi vyjadřuju ne úplně správně matematicky, za to se omlouvám.
Odkaz -> Historie -> radek "08.Jun.2010, 09:01:13, (computing time 14.533 s) link: funkce: r, meze:0..2, 0..%pi/2, r dphi dr jazyk:cs"
↑ kaja(z_hajovny):jj, ty stránky znám a používám, ale tam mi to napsalo: Omlouváme se, nepodařilo se integrál vypočítat.
I na chytrý prográmek je to moc těžký :-(
no to bylo proto, ze jste to tam zadavala v kartezskych souradnicich a v tech to je holt tezky.
Zkuste to v tech polarnich souradnicich. Protoze nevite jak na polarni souradnice, zkuste ten odkaz z Historie z 9:01, tak jak pisu v tom predeslem prispevku.
Zkusela jste tu historii??????
↑ Katarina: ta horní mez pro y je y=sqrt(4-x^2), tedy y^2=4-x^2.
x^2+y^2=4 je rovnice kružnice se středem v počátku a poloměrem 2, přidáním ostatních podmínek dostaneš, že obor je čtvrtkruh v prvním kvadrantu
↑ Stýv: čtvrtkruh v prvním kvadrantu tedy pí/2, že ? S tím už by to mohlo jít vypočítat
↑ kaja(z_hajovny): ten odkaz se mi nepodařilo rozkličovat :-(
↑ Katarina:\
* http://wood.mendelu.cz/math/maw/common/ … =integral2
* najit radek zacinajici 08.Jun.2010, 09:01:13, (computing time 14.533 s)
* kliknout na slovo link
Stránky: 1