Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, nevíte, jak se vypočítá vzdálenost dvou rovnoběžných rovin v eukleidovském prostoru dimenze 4? Myslím, že číselné zadání je tu teď jedno, jde mi o postup (obě roviny jsou zadány bodem a dvojicí vektorů). Budu vděčný za každou pomoc

Takže máme dvě roviny, dejme tomu, že budou vyjádřeny parametricky:
přičemž vektory
a
jsou jednotkové a na sebe kolmé (kdyby nebyly, tak takové snadno najdeme). Už mám tedy zaručeno, že roviny jsou rovnoběžné. Když vezmeme obecně dva body, kde první bod bude z první roviny (
) a druhý z druhé roviny (
), bude druhá mocnina jejich vzdálenosti rovna
(druhou mocninou vektoru je myšlen skalární součin vektoru se sebou, skalární součin dvou vektorů značím závorkami
)
Máme tedy závislost druhé mocniny vzdálenosti bodů z rovin na jejich parametrizaci proměnnými
. Teď budeme hledat lokální minimum druhé mocniny vzdálenosti. Zderivuji proto výraz podle všech proměnných a položím vždy rovno nule:
Z toho dostávám pouze dvě rovnosti:
.
Ty nám ale stačí, dosadíme do výrazu pro
:
Pro vzdálenost dvou rovnoběžných rovin (která je rovna nejmenší možné vzdálenosti bodů z rovin) tak dostáváme
.
Doufám, že to je dobře :-).
Pozn.: Minimum by se dalo také snadno najít bez derivování - pokud si uvědomíme, že
je kvadratické v
a v
, stačí nám pak najít minimum jako vrchol paraboly.

↑ Melchior:
Když jsem psal "moment", šlo mi o to, že když se píše delší příspěvek, tak by bylo bylo zbytečné, aby ho psalo více lidí najednou a pak se tu v jedné chvíli objevily třeba i tři téměř stejné odpovědi. Takhle se tomu vyhneme :-).
Nejsem v tomto odvětví zrovna expertem, tak mě kdyžtak prosím opravte.
Jiný postup by mohl spočívat v tom, že se najde ortogonální doplněk rovin, určí se jeho průsečíky se zadanými rovinami a vzdálenost těchto průsečíků je hledaná vzdálenost rovin. Ortogonální doplněk roviny najdeme řešením homogenní soustavy rovnic dané maticí, která má v řádcích vektory původních rovin.
stale jsem tento priklad nevyresil :/ neni mi moc jasny ten postup.. shodl jsem se s kamaradem na tom, ze vyresim homogenni soustavu, jenze ta ma reseni pouze s parametrem.. ciselne zadani zni
V eukleidovském prostoru R4 určete vzdálenost rovnoběžných rovin
r1 = (−2,−1,−1, 1) + <(1, 2, 0,−3), (1,−1, 2, 2)>,
r2 = (1, 1, 0, 1) + <(0, 3,−2,−5), (3, 3, 2,−4)>.
Ještě jiný postup :
Nechť
,
jsou směrové vektory jedné a zároveň i drubé roviny, takové, jaké předpokládá ↑ BrozekP:.
Zvolme v první rovině bod C (třeba hned C = A_1) a ve druhé rovině bod D (třeba D = A_2) .
Idea:
Vektor D-C neleží v lin. obalu L vektorů
,
, ale leží v něm ortogonální projekce
vektoru D-C do prostoru L.
Vzdálenost obou rovin pak bude rovna velikosti vektoru
.
Podrobněji:
(neboť
má ležet v L, jehož otronormální bázi tvoří
,
),
kde
,
. Pak platí :
.
(využili jsme ortonormalitu vektorů
,
).
EDIT: Měli jsme zde dokázat, že
, ale ani to není těžké. Vektor
je tudíž kolmý
k prostoru L a tedy i k oběma rovinám.
Takže
, tudíž bod
, tj. bod oné z daných rovin, která obsahuje bod C,
je ortogonální projekcí bodu D na tuto rovinu.
Viz též Pythagorova věta uplatněná na pravoúhlý trojúhelník CDE s přeponou CD.
Zdravim, tak jsem to zkusil spocitat jeste jednou pres tu projekci a tam mi jako Fourierovy koeficienty vysla trojice vektoru (-1,1,0,0)+t(-2,-1,0,1)+s(-1,1,1,0) a to mi neni zrovna moc jasne co s tim :-(
potreboval bych tento priklad uz dnes vyresit a budu velice vdecny za kazdou dalsi pomoc
edit: take mam pocit, ze jsem spatne pocital doplnek, pote, co jsem to prepocitaval trochu jinak, uz mi F. koeficienty vysly normalne a z vysel jako vektor se souradnicemi (41/20; 1; 2/5; -27/20), jenže nevím, jestli je to správně
↑ Melchior:
Pokud to chceš řešit přes tu ortogonální projekci:
Dobrý postřeh, že jde o Fourierovy koeficienty! Pokud znáš teorii Fourierových rozvojů v ortogonálních systémech, pak Ti možná pomůže
konstatování, že vektor D-C vlastně rozvíjíme ve Fourierovu řadu, která v prostoru konečné dimense bude ovšem mít jen konečný počet členů.
K tomu potřebujeme mít ortogonální nebo ještě lépe ortonormální systém, jímž je ona dvojice otonormálních vektorů
,
, které jsou zároveň
společnými směrovými vektory obou rovnoběžných rovin.
Uvědomme si, že v R4 dvě rovnoběžné roviny (tedy lineály dimense 2) určují právě jeden lineál dimense 3, v němž společně leží, podobně jako
dvěma rovnoběžnými přímkami (lineály dimense 1) lze proložit jedinou rovinu. V podstatě tedy jde o úlohu v R3, což by se při vhodné transformaci
souřadnic projevilo tím, že by se v zadáné prvků těch rovin (body, vektory) jedna společná souřadnice vynulovala. Na naši úlohu tedy můžeme
pohlížet jako na úlohu v R3.
Označme F Fourierův rozvoj vektoru D-C v systému
,
. Tento systém ovšem nemůže být v R3 úplný, proto F není roven vektoru D-C .
Symbolem
jsme označili rozdíl (D-C) - F, tedy to, co je potřeba k F ještě přičíct, abychom dostali D-C. Tento zbytek je kolmý k systému
, 
a proto se hodí k výpočtu vzdálenosti mezi rovinami .
PS. Abych Tě mohl navigovat podrobněji či kontrolovat Tvůj postup, potřeboval bych i od Tebe více podrobností (jaké je přesně zadání,
co jsi se snažil udělat, kam ses až dostal, kde ses zasekl a na čem ...)
Co je toto ?
r1 = (−2,−1,−1, 1) + <(1, 2, 0,−3), (1,−1, 2, 2)>,
r2 = (1, 1, 0, 1) + <(0, 3,−2,−5), (3, 3, 2,−4)>.
a jak s tím souvisí tento výsledek (-1,1,0,0)+t(-2,-1,0,1)+s(-1,1,1,0) ?
Nejsem zrovna nejpilnější student, ale i tak si nepamatuji, že bychom si definovali něco jako Fourierův rozvoj.. zkoušel jsem si najít definici a o moc moudřejší při aplikaci na vektor nejsem.. Fourierovy koeficienty jsme si zadefinovali jen jako jednoznačně určená čísla
(v,w_i) / ||w_i||^2,
v případě, že bys mi mi byl schopen nějak přiblížit ten rozvoj, byl bych rád, ale raději bych spočítal ten příklad v rámci nám známé a dostupné "prvácké" algebry :-) on by si pak cvičící mohl myslet, že to někdo udělal za mě a to bych nechtěl :/ takže pokud bych tě mohl spíše poprosit ;-)
pozn. http://www.karlin.mff.cuni.cz/~ruzicka/ … 0/cv11.pdf tuto metodu vektorový součin -> soustava rovnic s pravou stranou -> dohledání průsečíku jsme používali v R^3, v R^4 jsme žádný podobný příklad nepočítali
edit: r1 a r2 je číselné zadání obou rovin.. to s těmi parametry byl chybný výpočet ortogonální projekce D-C na tebou definovaný L
↑ Melchior:
Je potřeba začít tím, že si roviny popíšeš rovnicemi
ro1 :
,
ro2 :
,
kde vektory v, w budou ORTONORMÁLNÍ.
tak asi bude problem hned na zacatku v prepisu do tohoto tvaru, vyslo mi t = 13/20, s = 3/10, ortonormalni vektory (1,1,-1,1) a (-4/3, 2/3, 1, 0) je to spravne?
edit: jeste vydelit normami (pardon)
↑ Melchior:
Je-li v prostoru H se skalárním součinem dán ortonormální systém
, kde index i probíhá buďto množinu {1,2, ..., n},
nebo množinu všech přiroz. čísel,
pak Fourierovým rozvojem vektoru
v systému S nazýváme vektor
.
Sšítací index i probíhá odpovídající množinu indexů z definice systému S , takže buďto jde o koněčný součet, nebo o nekonečnou řadu.
Ve druhém případě ale je nutno předpokládat, že H je tzv. Hilbertův prostor, tento případ Tě jako studenta prvního ročníku ale asi
nebude zajímat.
Důležité (pro oba případy) je, když systém S je úplný , tj. když v jeho ortogonálním doplňku leží pouze nulový vektor:
Potom platí
. V konečně dimensionálních prostorech jde tedy o vyjádření vektoru x v ortonormálná bázi S.
↑ Melchior:
Skal. součin vektorů (1,1,-1,1) , (-4/3, 2/3, 1, 0) mi vychází - 5/3, takže nejsou ortogonální.
promin, ja myslel, ze chces ortogonalni vektory vzhledem k vektorum linearniho obalu v zadani, protoze ty, co jsem vypsal jsou na ne ortogonalni.. posledni dny travim celkem dost noci ucenim a uz mi to moc nemysli
O tech vektorech v,w jsem se podrobněji nerozepisoval a odkázal jsem na příspěvek ↑ BrozekP:, kde je o nich uvedeno,
co potřeba. Že příprava na zkoušku bývá někdy hektická, o tom vím své . Tak držím palce. :-)
A. Rovnice
(1)
je parametrickou rovnicí roviny procházebící daným bodem C, jejímiž danými směrovými vektory jsou v, w, proměnné t, s jsou parametry.
Smysl rovnice je následující: Bod X leží v rovině popsané rovnicí (1) tehdy a jen tehdy, když existuje usořádaná dvojice [t, s] taková,
že rovnice (1) je splněna. K danému bodu X roviny pak tato usp. dvojice [t, s] existuje jediná. Bod X oné roviny je tedy funkcí svých parametrů
t, s podle rovnice (1).
Odhaduji, že neznalost tohoto principu by Ti u zkoušky neprošla. :-)
B. Vektory (-6,0,5,-2) (-1,5,0,3) už ortogonální jsou. Důležité je, jak již ve svém hlavním příspěvku naznačil kolega BrožekP, aby měly tentýž
lineární obal jako původní směrové vektory roviny, což, podle některého z Tvých dřívějších příspěvků byly, pokud se memýlím, vektory
(1, 2, 0,−3), (1,−1, 2, 2). Ověření, zda obě dvojice vektorů mají stejný lin. obal, se provádí tak, že se hledá hodnost h matice
( 1, 2, 0, −3)
( 1, −1, 2, 2)
(-6, 0, 5, -2)
(-1, 5, 0, 3)
sdružující do řádků staré a nové směrové vektory. Dvojice původních směrových vektorů je lin. nezávislá a totéž platí i o druhé dvojici -
takže společný lineární obal budou mít obě dvojice, pokud vyjde h = 2 , to mi ale nevychází, takže někde ještě chyba bude
(včetně možnosti mé chyby v interpretaci nestandardního zápisu r1 = (−2,−1,−1, 1) + <(1, 2, 0,−3), (1,−1, 2, 2)>).
Zadání je v pořádku (http://img12.imageshack.us/img12/3614/50898036.jpg), stejně tak i dvojice OG vektorů. Ale rovněž mi vychází h > 2. Tento zápis roviny je jediný, který jsme doposud na algebře používali. Mimo algebru pak samozřejmě obecná i parametrická rovnice byla. Nevím, kde je chyba. Jako třetí mi vektor řešení homogenní soustavy vyšel vektor (-4,2,3,0), ale jelikož ve skalárním součinu s ostatními nedával nulu, tak jsem jej rovnou zavrhl.
↑ Olin:
Na Tvůj příspěvek, který mi včera při povrchnějším pohledu připadal jako zcela bezproblémový, jsem se dnes podíval pozorněji.
Tebou podaný návrh řešení by beze zbytku fungoval v R3, kde ten ortogonální dolněk k rovině má dimensi 1, avšak v R4 je jeho dimense 2,
takže bylo by nutno ještě zvolit správný směr v tomto doplňku, což by byl už asi jen technický detail (zatím jsem to nezkoušel).
↑ Melchior:
Problém je tedy v nalezení ortonormální báze modulu <(1, 2, 0,−3), (1,−1, 2, 2)> (už chápu ten Tvůj zápis).
Označme třeba
,
.
Rovnou můžeme zvolit
.
Vektor
, který zbývá nalézt, musí splňovat rovnice
(1)
pro vhodná čísla x, y, aby ležel v tom modulu ,
(2)
, resp.
, aby byl kolmý k vektoru v ,
(3)
, aby byl měl normu 1.
Dosadíme-li z (1) do (2) a (3), dostaneme soustavu
,
o dvou reálných neznámých x, y. Využijeme-li bilinearity skalárního součinu, přepíšeme ji do tvaru
,
,
což vede na kvadratickou rovnici.
Stránky: 1