Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 06. 2010 09:56

Melchior
Zablokovaný
Místo: USA
Pozice: Lindasaf
Reputace:   
Web

Vzdálenost dvou rovnoběžných rovin v eukleidovském prostoru dimenze 4

Zdravím, nevíte, jak se vypočítá vzdálenost dvou rovnoběžných rovin v eukleidovském prostoru dimenze 4? Myslím, že číselné zadání je tu teď jedno, jde mi o postup (obě roviny jsou zadány bodem a dvojicí vektorů). Budu vděčný za každou pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) Melchior)

#2 13. 06. 2010 10:36

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Vzdálenost dvou rovnoběžných rovin v eukleidovském prostoru dimenze 4

Takže máme dvě roviny, dejme tomu, že budou vyjádřeny parametricky:

$\varrho_1: \vec{X_1}=\vec{A_1}+t_1\vec{v}+s_1\vec{w}\qquad\qquad t_1,s_1\in\mathbb{R}\nl \varrho_2: \vec{X_2}=\vec{A_2}+t_2\vec{v}+s_2\vec{w}\qquad\qquad t_2,s_2\in\mathbb{R}$

přičemž vektory $\vec{v}$ a $\vec{w}$ jsou jednotkové a na sebe kolmé (kdyby nebyly, tak takové snadno najdeme). Už mám tedy zaručeno, že roviny jsou rovnoběžné. Když vezmeme obecně dva body, kde první bod bude z první roviny ($\vec{X_1}\in\varrho_1$) a druhý z druhé roviny ($\vec{X_2}\in\varrho_2$), bude druhá mocnina jejich vzdálenosti rovna

$|\vec{X_1}-\vec{X_2}|^2=(\vec{X_1}-\vec{X_2})^2=(\vec{A_1}+t_1\vec{v}+s_1\vec{w}-\vec{A_2}-t_2\vec{v}-s_2\vec{w})^2=\nl =(\vec{A_1}-\vec{A_2}+(t_1-t_2)\vec{v}+(s_1-s_2)\vec{w})^2=\nl =(\vec{A_1}-\vec{A_2})^2+2(t_1-t_2)(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{v})+2(s_1-s_2)(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{w})+(t_1-t_2)^2+(s_1-s_2)^2$

(druhou mocninou vektoru je myšlen skalární součin vektoru se sebou, skalární součin dvou vektorů značím závorkami $(\,\cdot\,,\,\cdot\,)$)

Máme tedy závislost druhé mocniny vzdálenosti bodů z rovin na jejich parametrizaci proměnnými $t_1,\,t_2,\,s_1,\,s_2$. Teď budeme hledat lokální minimum druhé mocniny vzdálenosti. Zderivuji proto výraz podle všech proměnných a položím vždy rovno nule:

$\frac{\partial |\vec{X_1}-\vec{X_2}|^2}{\partial t_1}=2(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{v})+2(t_1-t_2)=0\nl \frac{\partial |\vec{X_1}-\vec{X_2}|^2}{\partial t_2}=-2(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{v})-2(t_1-t_2)=0\nl \frac{\partial |\vec{X_1}-\vec{X_2}|^2}{\partial s_1}=2(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{w})+2(s_1-s_2)=0\nl \frac{\partial |\vec{X_1}-\vec{X_2}|^2}{\partial s_2}=-2(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{w})-2(s_1-s_2)=0$

Z toho dostávám pouze dvě rovnosti:

$t_1-t_2=-(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{v})\nl s_1-s_2=-(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{w})$.

Ty nám ale stačí, dosadíme do výrazu pro $|\vec{X_1}-\vec{X_2}|^2$:

$|\vec{X_1}-\vec{X_2}|^2=(\vec{A_1}-\vec{A_2})^2-2(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{v})^2-2(\vec{A_1}-2\vec{A_2},\vec{w})^2+(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{v})^2+(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{w})^2=\nl =(\vec{A_1}-\vec{A_2})^2-(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{v})^2-(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{w})^2$

Pro vzdálenost dvou rovnoběžných rovin (která je rovna nejmenší možné vzdálenosti bodů z rovin) tak dostáváme

$|\vec{X_1}-\vec{X_2}|=\sqrt{(\vec{A_1}-\vec{A_2})^2-(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{v})^2-(\vec{A_1}-\vec{A_2},\vec{w})^2}$.

Doufám, že to je dobře :-).

Pozn.: Minimum by se dalo také snadno najít bez derivování - pokud si uvědomíme, že $|\vec{X_1}-\vec{X_2}|^2$ je kvadratické v $(t_1-t_2)$ a v $(s_1-s_2)$, stačí nám pak najít minimum jako vrchol paraboly.

#3 13. 06. 2010 11:06

Pavel Brožek
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ Melchior:

Když jsem psal "moment", šlo mi o to, že když se píše delší příspěvek, tak by bylo bylo zbytečné, aby ho psalo více lidí najednou a pak se tu v jedné chvíli objevily třeba i tři téměř stejné odpovědi. Takhle se tomu vyhneme :-).

#4 13. 06. 2010 15:11

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Nejsem v tomto odvětví zrovna expertem, tak mě kdyžtak prosím opravte.

Jiný postup by mohl spočívat v tom, že se najde ortogonální doplněk rovin, určí se jeho průsečíky se zadanými rovinami a vzdálenost těchto průsečíků je hledaná vzdálenost rovin. Ortogonální doplněk roviny najdeme řešením homogenní soustavy rovnic dané maticí, která má v řádcích vektory původních rovin.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#5 16. 06. 2010 14:26 — Editoval Melchior (17. 06. 2010 14:31)

Melchior
Zablokovaný
Reputace:   
Web

stale jsem tento priklad nevyresil :/ neni mi moc jasny ten postup.. shodl jsem se s kamaradem na tom, ze vyresim homogenni soustavu, jenze ta ma reseni pouze s parametrem.. ciselne zadani zni

V eukleidovském prostoru R4 určete vzdálenost rovnoběžných rovin
r1 = (−2,−1,−1, 1) + <(1, 2, 0,−3), (1,−1, 2, 2)>,
r2 = (1, 1, 0, 1) + <(0, 3,−2,−5), (3, 3, 2,−4)>.

#6 16. 06. 2010 15:31 — Editoval Rumburak (16. 06. 2010 16:03)

Rumburak
Reputace:   502 

Ještě jiný postup :
Nechť $\vec{v}$, $\vec{w}$  jsou směrové vektory jedné a zároveň i drubé roviny, takové, jaké předpokládá  ↑ BrozekP:.
Zvolme v první rovině bod  C (třeba hned C = A_1)  a ve druhé rovině bod D  (třeba D = A_2) .

Idea:
Vektor D-C neleží v lin. obalu L vektorů $\vec{v}$, $\vec{w}$ , ale leží v něm ortogonální projekce $\vec{a}$ vektoru  D-C do prostoru L.
Vzdálenost obou rovin pak bude rovna velikosti vektoru $\vec{z} := (D-C) - \vec{a}$.

Podrobněji:

$\vec{a} = t\vec{v} + s\vec{w}$                (neboť $\vec{a}$ má ležet v L, jehož otronormální bázi tvoří $\vec{v}$, $\vec{w}$ ),

kde $t = (\vec{v}, D-C)$$s = (\vec{w}, D-C)$ .  Pak platí :
$(\vec{z}, \vec{a}) = (D-C, \vec{a}) - (\vec{a},\vec{a})= (D-C, t\vec{v} + s\vec{w}) - (t\vec{v} + s\vec{w},t\vec{v} + s\vec{w})=(t^2 +s^2) -(t^2 +s^2) = 0$.
(využili jsme ortonormalitu vektorů $\vec{v}$, $\vec{w}$).
EDIT: Měli jsme zde dokázat,  že $(\vec{z}, \vec{v}) = (\vec{z}, \vec{w}) = 0$ , ale ani to není těžké. Vektor $\vec{z}$ je tudíž kolmý
k prostoru L a tedy i k oběma rovinám.

Takže  $D-C = \vec{a}+\vec{z}$ ,  tudíž  bod $E :=D - \vec{z} = C + \vec{a}$ , tj. bod oné z daných rovin, která obsahuje bod C,
je ortogonální projekcí bodu D na tuto rovinu.

Viz též Pythagorova věta uplatněná na pravoúhlý trojúhelník CDE s přeponou CD.

#7 17. 06. 2010 06:30 — Editoval Melchior (17. 06. 2010 06:30)

Melchior
Zablokovaný
Reputace:   
Web

Zdravim, tak jsem to zkusil spocitat jeste jednou pres tu projekci a tam mi jako Fourierovy koeficienty vysla trojice vektoru (-1,1,0,0)+t(-2,-1,0,1)+s(-1,1,1,0) a to mi neni zrovna moc jasne co s tim :-(
potreboval bych tento priklad uz dnes vyresit a budu velice vdecny za kazdou dalsi pomoc

edit:  take mam pocit, ze jsem spatne pocital doplnek, pote, co jsem to prepocitaval trochu jinak, uz mi F. koeficienty vysly normalne a z vysel jako vektor se souradnicemi (41/20; 1; 2/5; -27/20), jenže nevím, jestli je to správně

#8 17. 06. 2010 09:34 — Editoval Rumburak (17. 06. 2010 09:57)

Rumburak

↑ Melchior:
Pokud to chceš řešit přes tu ortogonální projekci:

Dobrý postřeh, že jde o Fourierovy koeficienty!  Pokud znáš teorii Fourierových rozvojů v ortogonálních systémech, pak Ti možná pomůže
konstatování, že vektor D-C  vlastně rozvíjíme ve Fourierovu řadu, která v prostoru konečné dimense bude ovšem mít jen konečný počet členů.
K tomu potřebujeme mít ortogonální nebo ještě lépe ortonormální systém, jímž je ona dvojice otonormálních vektorů $\vec{v}$, $\vec{w}$, které jsou zároveň
společnými směrovými vektory obou rovnoběžných rovin.

Uvědomme si, že v R4 dvě rovnoběžné roviny  (tedy lineály dimense 2) určují právě jeden lineál dimense 3, v němž společně leží, podobně jako
dvěma rovnoběžnými přímkami (lineály dimense 1) lze proložit jedinou rovinu. V podstatě tedy jde o úlohu v R3, což by se při vhodné transformaci
souřadnic  projevilo tím, že by se v zadáné prvků těch rovin (body, vektory) jedna společná souřadnice vynulovala. Na naši úlohu tedy můžeme
pohlížet jako na úlohu v R3. 

Označme F Fourierův rozvoj vektoru D-C v systému $\vec{v}$, $\vec{w}$ .  Tento systém  ovšem nemůže být v R3 úplný, proto  F není roven vektoru D-C .
Symbolem $\vec{z}$ jsme označili rozdíl  (D-C) - F, tedy to, co je potřeba k  F ještě přičíct, abychom dostali D-C.  Tento zbytek je kolmý k systému $\vec{v}$, $\vec{w}$
a proto se hodí k výpočtu vzdálenosti mezi rovinami .

PS. Abych Tě mohl navigovat podrobněji či kontrolovat Tvůj postup, potřeboval bych i od Tebe více podrobností (jaké je přesně zadání,
co jsi se snažil  udělat, kam ses až dostal, kde ses zasekl a na čem ...)

Co je toto ?
r1 = (−2,−1,−1, 1) + <(1, 2, 0,−3), (1,−1, 2, 2)>,
r2 = (1, 1, 0, 1) + <(0, 3,−2,−5), (3, 3, 2,−4)>.

a jak s tím souvisí  tento výsledek  (-1,1,0,0)+t(-2,-1,0,1)+s(-1,1,1,0)  ?

#9 17. 06. 2010 09:56 — Editoval Melchior (17. 06. 2010 09:59)

Melchior
Zablokovaný
Reputace:   
Web

Nejsem zrovna nejpilnější student, ale i tak si nepamatuji, že bychom si definovali něco jako Fourierův rozvoj.. zkoušel jsem si najít definici a o moc moudřejší při aplikaci na vektor nejsem.. Fourierovy koeficienty jsme si zadefinovali jen jako jednoznačně určená čísla
(v,w_i) / ||w_i||^2,

v případě, že bys mi mi byl schopen nějak přiblížit ten rozvoj, byl bych rád, ale raději bych spočítal ten příklad v rámci nám známé a dostupné "prvácké" algebry :-) on by si pak cvičící mohl myslet, že to někdo udělal za mě a to bych nechtěl :/ takže pokud bych tě mohl spíše poprosit ;-)

pozn. http://www.karlin.mff.cuni.cz/~ruzicka/ … 0/cv11.pdf tuto metodu vektorový součin -> soustava rovnic s pravou stranou -> dohledání průsečíku jsme používali v R^3, v R^4 jsme žádný podobný příklad nepočítali

edit: r1 a r2 je číselné zadání obou rovin.. to s těmi parametry byl chybný výpočet ortogonální projekce D-C na  tebou definovaný L

#10 17. 06. 2010 10:04

Rumburak

↑ Melchior:
Je potřeba začít tím, že si roviny popíšeš rovnicemi

ro1  :   $X = C + t\vec{v} + s\vec{w}$ ,
ro2  :   $X = D + t\vec{v} + s\vec{w}$ ,

kde vektory v, w budou ORTONORMÁLNÍ.

#11 17. 06. 2010 10:15 — Editoval Melchior (17. 06. 2010 10:18)

Melchior
Zablokovaný
Reputace:   
Web

tak asi bude problem hned na zacatku v prepisu do tohoto tvaru, vyslo mi t = 13/20, s = 3/10, ortonormalni vektory (1,1,-1,1) a (-4/3, 2/3, 1, 0) je to spravne?
edit: jeste vydelit normami (pardon)

#12 17. 06. 2010 10:36

Rumburak

↑ Melchior:
Je-li v prostoru H se skalárním součinem dán ortonormální systém   $S=(\vec{w}_i)$, kde index i probíhá buďto množinu  {1,2, ..., n},
nebo množinu všech přiroz. čísel,
pak Fourierovým rozvojem vektoru $\vec{x}$ v systému S nazýváme vektor  $F(\vec{x})\,:=\sum_i (\vec{x},\vec{w}_i)\vec{w}_i$ .
Sšítací index i probíhá odpovídající množinu indexů z definice systému S , takže buďto jde o koněčný součet, nebo o nekonečnou řadu.
Ve druhém případě ale je nutno předpokládat, že H je tzv. Hilbertův prostor, tento případ Tě jako studenta prvního ročníku ale asi
nebude zajímat.
Důležité (pro oba případy) je, když systém S je úplný , tj. když v jeho ortogonálním doplňku leží pouze nulový vektor:
Potom  platí $F(\vec{x})=\vec{x}$ . V konečně dimensionálních prostorech jde tedy o vyjádření vektoru x v ortonormálná bázi S.

#13 17. 06. 2010 10:49

Rumburak

↑ Melchior:
Skal. součin vektorů  (1,1,-1,1) ,  (-4/3, 2/3, 1, 0)  mi vychází  - 5/3,  takže nejsou ortogonální.

#14 17. 06. 2010 11:20

Melchior
Zablokovaný
Reputace:   
Web

promin, ja myslel, ze chces ortogonalni vektory vzhledem k vektorum linearniho obalu v zadani, protoze ty, co jsem vypsal jsou na ne ortogonalni.. posledni dny travim celkem dost noci ucenim a uz mi to moc nemysli

#15 17. 06. 2010 11:27

Rumburak

O tech vektorech v,w jsem se podrobněji nerozepisoval a odkázal jsem na příspěvek ↑ BrozekP:, kde je o nich uvedeno,
co potřeba.  Že příprava na zkoušku bývá někdy hektická, o tom vím své . Tak držím palce. :-)

#16 17. 06. 2010 11:36 — Editoval Melchior (17. 06. 2010 11:56)

Melchior
Zablokovaný
Reputace:   
Web

tak teď vyšlo (-6,0,5,-2) (-1,5,0,3), po ověření by to mělo být správně
děkuju :), co prosimte presne znaci X v tvem vyjadreni obou rovin?

#17 17. 06. 2010 13:54 — Editoval Rumburak (17. 06. 2010 13:56)

Rumburak

A. Rovnice 

(1)             $X = C + t\vec{v} + s\vec{w}$

je parametrickou rovnicí roviny procházebící daným bodem C,  jejímiž danými směrovými vektory jsou v, w,  proměnné t, s jsou parametry.
Smysl rovnice je následující:  Bod X leží v rovině popsané rovnicí (1) tehdy a jen tehdy, když existuje usořádaná dvojice [t, s]  taková,
že rovnice (1) je splněna.  K danému bodu X roviny pak tato usp. dvojice [t, s] existuje jediná. Bod X oné roviny je tedy funkcí svých parametrů
t, s podle rovnice (1).
Odhaduji,  že neznalost tohoto principu by Ti u zkoušky neprošla. :-)

B. Vektory  (-6,0,5,-2) (-1,5,0,3)  už ortogonální jsou. Důležité je, jak již ve svém hlavním  příspěvku naznačil kolega BrožekP, aby měly tentýž
lineární obal jako původní směrové vektory roviny, což, podle některého z Tvých dřívějších příspěvků byly, pokud se memýlím, vektory
(1, 2, 0,−3), (1,−1, 2, 2).  Ověření, zda obě dvojice vektorů mají stejný lin. obal,  se provádí tak, že se hledá hodnost h matice

( 1,   2,   0,  −3)
( 1, −1,   2,    2)
(-6,   0,   5,   -2)
(-1,   5,   0,    3)

sdružující do řádků staré a nové směrové vektory. Dvojice původních směrových vektorů je lin. nezávislá a totéž platí i o druhé dvojici -
takže společný lineární obal budou mít obě dvojice, pokud vyjde  h = 2 ,   to mi ale nevychází, takže někde ještě chyba bude
(včetně možnosti  mé chyby v interpretaci nestandardního zápisu r1 = (−2,−1,−1, 1) + <(1, 2, 0,−3), (1,−1, 2, 2)>).

#18 17. 06. 2010 14:05 — Editoval Melchior (17. 06. 2010 14:07)

Melchior
Zablokovaný
Reputace:   
Web

Zadání je v pořádku (http://img12.imageshack.us/img12/3614/50898036.jpg), stejně tak i dvojice OG vektorů. Ale rovněž mi vychází h > 2. Tento zápis roviny je jediný, který jsme doposud na algebře používali. Mimo algebru pak samozřejmě obecná i parametrická rovnice byla. Nevím, kde je chyba. Jako třetí mi vektor řešení homogenní soustavy vyšel vektor (-4,2,3,0), ale jelikož ve skalárním součinu s ostatními nedával nulu, tak jsem jej rovnou zavrhl.

#19 17. 06. 2010 14:16 — Editoval Rumburak (17. 06. 2010 14:56)

Rumburak

↑ Olin:
Na Tvůj příspěvek, který mi včera při povrchnějším pohledu připadal jako zcela bezproblémový, jsem se dnes podíval pozorněji.
Tebou podaný návrh řešení by beze zbytku fungoval v R3, kde ten ortogonální dolněk k rovině má dimensi 1, avšak v R4 je jeho dimense 2,
takže bylo by nutno ještě zvolit správný směr v tomto doplňku, což by byl už asi jen technický detail (zatím jsem to nezkoušel).

#20 17. 06. 2010 14:55 — Editoval Rumburak (17. 06. 2010 14:57)

Rumburak

↑ Melchior:
Problém je tedy v nalezení ortonormální báze modulu  <(1, 2, 0,−3), (1,−1, 2, 2)>  (už chápu ten Tvůj zápis).
Označme třeba $\vec{f} =(1, 2, 0,-3)$ , $\vec{g} =(1,-1, 2, 2)$
Rovnou můžeme zvolit  $\vec{v}\,:=\frac{\vec{f}}{||\vec{f}||}$.
Vektor $\vec{w}$, který zbývá nalézt,  musí splňovat rovnice

(1)         $\vec{w} = x\vec{f} + y\vec{g}$  pro vhodná čísla x, y, aby ležel v tom modulu , 

(2)         $(\vec{w}, \vec{v}) = 0$ ,    resp.  $(\vec{w}, \vec{f}) = 0$ ,  aby byl kolmý k vektoru v ,

(3)         $||\vec{w}||^2=(\vec{w}, \vec{w}) = 1$ ,  aby byl měl normu 1.

Dosadíme-li z (1) do (2) a (3),  dostaneme soustavu

$(x\vec{f} + y\vec{g}, \vec{f}) = 0$ ,
$( x\vec{f} + y\vec{g}, x\vec{f} + y\vec{g}) = 1$

o dvou reálných neznámých x, y.  Využijeme-li bilinearity skalárního součinu, přepíšeme ji do tvaru

$x(\vec{f},\vec{f}) + y(\vec{g}, \vec{f}) = 0$ ,
$x^2(\vec{f},\vec{f}) + 2xy(\vec{f},\vec{g}) +y^2(\vec{g}, \vec{g}) = 1$,

což vede na kvadratickou rovnici.

Zápatí