Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám dokázat, zda y=x^2 + bx + c tvori vektorovy prostor.
Zjistila jsem, ze podmínky pro násobení: alfa(a+b)=alfaa.alfab, (alfa + beta)a=alfaa + betaa, (alfabeta)a=alfa(betaa),1.a=a - platí
poté pro scítaní plati acosiativita i komutativita, ale nejsem si jista nulovym a inverznim prvkem, pohol by jste mi nekdo prosim?:)
dekuju
Zadání je poněkud neúplné. Vektorový prostor je zadán nějakou množinou V (množinou vektorů), tělesem T (nad kterým prostor "žije"), operací sčítání vektorů a operací násobení vektoru prvkem tělesa.
Chápu správně, že ověřujeme, jestli polynomy nejvýše 2. stupně nad reálnými čísly s běžným sčítáním a násobením tvoří vektorový prostor?
Ještě upřesnění: nemá to, že v předpisu
chybí koeficient u kvadratického členu, znamenat, že v prostoru mají být pouze polynomy, které u tohoto členu mají koeficient 1? Pokud by to tak bylo, tak by to nebyl vektorový prostor.
Pokud je to tak, jak jsem to pochopil prve, tak nulovým prvkem je prostě polynom
a inverzním k
je
.
No, pokud u toho kvadratického členu musí být jednička, tak to zřejmě vektorový prostor není, protože
v tom prostoru je, ale
už ne.
Asi opět úplně nechápu. Pokud chceme ukázat, že se nejedná o vektorový prostor, stačí ukázat, že alespoň jedno z pravidel (axiomů) není dodrženo, což jsem provedl výše.
Co se týče asociativity a komutativity sčítání polynomů, tak to mi přijde zřejmé, ale přece jen:
![kopírovat do textarea $(a_1x^2 + b_1x + c_1) + \[(a_2x^2 + b_2x + c_2) + (a_3x^2 + b_3x + c_3)\] = \nl \[(a_1x^2 + b_1x + c_1) + (a_2x^2 + b_2x + c_2)\] + (a_3x^2 + b_3x + c_3)$](/mathtex/ec/eccbe9f977754aabbd2e2c04a2ff3d93.gif)
Uvedené rovnosti platí pro každé
(z vlastností reálných čísel), takže platí i pro polynomy.
↑ ajucha:
Pokud vime ze vsechny polynomy prostor tvori, vime, ze tam komutativita i asociativita plati. Na kazde podmnozine ta komutativita i asociativita zustanou zachovany (dedi se).