Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
narazila jsem na pár úloh z planimetrie, u kterých vůbec netuším, jak by se měly řešit.
1) Vypočítejte obsah rovnoramenného lichoběžníku, jehož základny mají délky a = 22 cm, b = 12 cm, je-li jeho výška o 1 cm menší než délka ramena.
Tady jsem si nakreslila obrázek, lichoběžník rozdělila na čtverec a dva trojúhelníky. Díky tomu znám jednu ze stran trojúhelníku, ale jak dál?
2) Vypočítejte délku tětivy v kružnici o poloměru r=10 cm, víte-li, že tětiva dělí průměr k ní kolmý v poměru 2:3.
I zde jsem si nakreslila obrázek, ale opravdu netuším, jak to z něj vypočítat.
3) Určete obsah S pravoúhlého lichoběžníku ABCD, úhel alfa=90 stupňů, AB je rovnoběžné s CD, AB = a, CD = c, jestliže jeho kosé rameno je o m delší než rameno kolmé k základně:
a)obecně
b) a = 66 cm, c = 18 cm, m = 36 cm.
Předem díky za jakýkoliv nápad
1) "Znáš" všechny strany trojúhelníku, jedna odvěsna má délku 5 (cm), druhá x-1 (cm) a přepona má délku x (cm). Použij Pythagorovu větu 
2)
Pro úseky průměru v kružnici platí: (t>0)
Jednotlivé úseky tedy měří
a 
Tzn., že tětiva je ve vzdálenosti 2 cm od středu. Když si to namaluješ, dostaneš rovnoramenný trojúhelník (ramena jsou poloměry kružnice, základnou je tětiva). Výška (vzdálenost tětivy od středu) dělí trojúhelník na dva pravoúhlé.
Použiješ Pythagorovu větu: (x je polovinou tětivy)
Délka celé tětivy je 
3)
a) obecný vzorec:
b) jen dosadíš
a vyjde ti:
↑ gadgetka:
Díky za pomoc
↑ b.r.o.z1:
Tak mi to taky vyšlo, ale má vyjít 588 cm2

↑ b.r.o.z1: No v tom vzorečku je v, ne m. Nejdřív se musí spočítat výška, opět z Pythagorovy věty.