Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
děkuji za pomoc při počítání předešlých úloh. díky vám jsem vypočítal dalších 9 příkladů. ale mam problém s výsledkem jednoho, podle mě né složitého příkladu. V širší části vodorovné trubice teče voda rychlostí 8 m/s při tlaku 150 kPa. V užší části téže trubice je tlak 14 kPa. Jaká bude rychlost vody v užší části trubice, když tření zanedbáme?
použil jsem Bernoulliho rovnici ,ale výsledek je odlišný,než nám napsal profesor. Mě vyšlo 18,34m/s, jemu 9,14 m/s. Co je správně? mám i nadále zkoušet výpočet?
↑ martin36:
Zdravím,
při zadání, jak máš, mi to vychází stejně. Výsledek od pana učitele odpovídá tlaku v uzké trubce 140 kPa (asi jen překlep). Je to tak?
No pri zapocitaní rychlostnej výšky my to vyšlo okolo 8,41 s hrubším zaokrúhlovaním. Ak tam je chyba sorry, bernulliho rovnicu som uz nejaký ten piatok nezostavoval :)
↑ martin36:
Přiklonil bych se k ↑ jelena:

Pro
vyjde 
pro

dík za odpověď,já jsem to zkoušel i více způsoby, ale při 14 kPa mám pořád výsledek 18,34m/s. Dalších 8 příkladů na stejné téma mi vyšlo správně. Nevim si rady s těmito příklady:
Balón o objemu 750 m krychlových měl s příslušenstvím hmotnost 500kg. Byl naplněn heliem hustoty 0,179kg/m krychlový. Vypočtěte nosnou sílu balónu, je-li hustota vzduchu 1,293kg/m krychlových.
výsledek má být 3355 N
Př. Jaký výkon má turbína, jestliže na ni padají 2m krychlové /s z výšky 3 m a účinnost turbíny je 80 % ?
výsledek má být 48 kW
↑ martin36:
Zdravím a prosím - nové téma pro nový dotaz.
V původně úloze je vše OK (nevím, jakým jiným způsobem se to dá zkoušet). S výsledkem učitele se rozchazite, jelikož si myslíme, že výsledek učitele se vztahuje k jiné hodnotě tlaku v uzké trubce (140 kPa).
Balon s heliem: je třeba sestavit rovnici pro rovnovahu síl: nosná síla balonu a tíha balonu bude vyvážena vztlakovou silou.
Turbina: potenciální energie vody ve výšce 3 metry se promení v kinetickou a následně vykoná práci. Výkon turbíny bude činit od "ideálního příkonu" 80 %.
Stačí tak na úvod?
dík stačí, už jsem to vypočítal, ale tyhle bohužel ne:
př. V hloubce 5m pod hladinou vody byla puštěna korková kulička (hustota 250 kg/m krychlový). Jakou rychlostí vyplave na povrch?
výsledek má být 17,2cm/s
V jakém váhovém poměru musí být spojena ocel a korek (hustoty 7500 a 250 kg/m krychlový), aby se soustava obou těles vznášela ve vodě? výsledek má být 45:13
Jakoou největší hmotnost může mít člověk, má-li ho ve vodě unést záchranný pás z korku o hmotnosti 2kg? Z bezpečnostních důvodů předpokládaná hmotnost člověka je o 20% menší, než unese pás. Průměrná hustota lidského těla je 1080 kg/m krych., hustota korku 220 kg/m krych. a hustota vody 1000kg/ m krych.
výsledek má být 77 kg
dík za pomoc
↑ martin36:
1. Podle zákona zachování energie (nulová hladina potenciální energie je tam, kde kulička startuje) a zanedbáme tření.
Na počátku je pot. i kin. energie nulová.

(
)
↑ martin36:
2. Mějme objem oceli
a objem korku
, tj. 
Tělso se vznáší ve vodě, takže pro síly platí

vyjádříme 
to je ale poměr objemů a my chceme poměr hmotností

↑ martin36:
3. Zase musí platit

vyjádříme