Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, nevím si rady se dvěma úhohama:
1. Urči objem a povrch hranolu s rovnoběžníkovou podstavou o stranách 8 cm a 12 cm. Výška rovnoběžníku je 3 cm, výška hranolu je 20 cm.
2. Narýsuj síť hranolu s trojúhelníkovou podstavou o rozměrech 3 cm, 4 cm a 4,5 cm s výškou 5 cm.
*) Rozděl úsečku délky 12 cm v poměru 5:3.
Předem díky za pomoc. :)
1)
2)Doufám, že toto je ta síť, mělo by to tak být snad :-)
3) Uděláš úsečku 12 cm, pomocné rameno, na které si nanešel 8 dílků stejně dlouhých např. 1 cm, spojíš 8. dílek s koncem úsečky, uděláš rovnoběžku v 5 a tím rozdělíš úsečku 5:3
Uf, strašně moc děkuju... Nevím jak jsem nemohl chápat tu první úlohu, a na tu druhou jsem se zeptal protože jsem si nebyl jistej (když jsem viděl jak dneska učitelka kreslila na tabuli ty sítě, tak jsem se raději zeptal). Fakt děkuju a už to jdu rýsovat. :)
↑ ZinyDrummer:
ještě otázečka v té první úloze ta výška je na stranu 8 cm nebo 12 cm?
Taky mě to napadlo, ale je tu jen zadání... A to jsem tu přepsal v plném znění. Co myslíš ty?
↑ ZinyDrummer:
tak vzhledem k tomu, že jsi prvně uvedl stranu 8 cm, tak se domnívám, že výška bude na tuto prvně uvedenou stranu, jinak by to bylo že opravíš ty obsahy podstav, za a dosadíš 12 místo 8
Jo, už jsem to chtěl udělat... Ale děda říkal, že to, co je jako první v zadání má jakoby přednost(,,Aspoň za mých študií na vysoké škole to tak bylo"). Tak snad to má být takto, protože chci mít jedničku z matiky... :)
↑ ZinyDrummer:
fajn, takže ok :-)
)Doufáám, že děda nestudoval ještě za "císaře pána":-D
po tomhle už se mi to nechce počítat, ale je mu 72 let... :D Ještě jednou díky a myslím, že téma můžu označit za vyřešené... :)
↑ vojczejk:
v zadání je uvedeno že je to 3, jsem pozapomněl
b.r.o.z1 napsal(a):
↑ ZinyDrummer:
ještě otázečka v té první úloze ta výška je na stranu 8 cm nebo 12 cm?
Tak jsem si pěkně zpestřil večer, půlka třídy má a=8cm a druhá půlka a=12cm. Někteří říkají, že ta delší strana je logicky spodní, tedy a, a někteří, jako třeba já) zase říkají, že to, co je první v zadání je směrodatné... Nakonec jsme dospěli k tomu, že když nám k tomu nic neřekla, tak se může jít vycpat...
Kedze sme na zakladnej skole, je dost mozne, ze v tom zadani nebude ziadna "skodolibustka" a vsetko bude tak, ako to zvykne byvat. Teda, spodna strana je ta dlhsia a prave na nu je ta vyska. Taky vseobecny rovnobeznik, aky sa zvykne kreslit.