Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, chtěl bych nějak vidět funkci, které je s.s. ale není lip. Z definice sice hezky je vidět, jaké musí být ( u ss musí funkce ležet v obdélníčku, ale nesmí vylézt z horní či dolní strany; u Lip. se udělá ten samý obdélníček, ale funkce nesmí vylézt z úhlopříček). Tedy snad to znáte. No a teď když si oba objekty představíte: obdélník s úhlopíčkou (bod x střed). Je sice vidět že se jedná o různé podmínky, ale nenapadla mě žádná funkce. která by byla ss ale ne lip. Napadne vás nějaká?
Zde je objekt
|-----|
|\ /|
| x |
|/ \ |
|-----|
Opravdu mě nic nenapadlo.
Myslím, že na je stejnoměrně spojitá, ale není lipschitzovská.
No právě. Ale nějaká funkce na R (nebo aspon uprostřed intervalu?
Ale mimochodem ( )' je k u nuly
a nevíte o nějakém pěkné aplikaci, která třeba zobrazí řešení dif rovnic. Wolfram je skvělý, ale například http://www.wolframalpha.com/input/?i=y'=sin(y)ln(x)/x nezobrazí uplně všechny řešení ( )
Tak . Čemu vadí, že je derivace v nule nekonečná?
Tak třeba e^x... není lipschitovská...
1:
Ale e^x není zase stejnoměrně spojitá...
Společným znakem stej.spoj a Lip je ,že 1. derivace je omezená (myšleno pro různá x z def oboru,... tzn, že y'(x)<K pro všechny x z def oboru).
Někde jsem našel zmínku, existují i Lip funkce, které derivaci třeba nemají. Škoda že nevím kde a podrbnosti.
A ještě nevíte, kde bych našel nějaká přehled "divných funkcí" ( dirichlet, cantor, čertovy schody, weistrass....)
2:
derivace v nule je nekonečná... Nemůže být tedy Lip, Protože Konstanta Lip by musela být nekoněčně velká (úhlopříčky by tedy šly skoro k sobě)
↑ <h1>dydy</h1>:
Nesouhlasím, nemůže to být společným znakem, protože to není znakem stejnoměrné spojitosti. Např. ta třetí odmocnina nemá omezenou první derivaci, přesto je stejnoměrně spojitá.
Edit: K 2: Netvrdím, že třetí odmocnina je lipschitzovská. Tvrdím, že je stejnoměrně spojitá. Na takovou funkci ses ptal.
↑ <h1>dydy</h1>:
O funkcích definovaných na intervalu připojím několik poznámek - snad pomohou.
1. Funkce f(x) = |x| je Lipschitzovská , v bodě 0 nemá derivaci.
Avšak každá funkce lipschitzovská je zároveň též absolutně spojitá a tedy s konečnou variací na každém uzavřeném intervalu, tudíž vyjádřitelná
jako rozdíl dvou monotónních funkcí. Má proto vlastní derivaci skoro všude (= až na body množiny o Lebesgueově míře 0).
2. Absolutně spojitá funkce je též stejnoměrně spojitá.
3. Na kompaktním (=uzavřeném) intervalu je stejnoměrně spojitou funkcí KAŽDÁ spojitá funkce, tedy i taková, která nemá derivaci v žádném bodě -
takové spojité funkce existují a dle bodu 1 nemohou být lipschitzovské.
↑ BrozekP:
Ja myslím, že nie je. Môžeš mi to prosím rozpísať?
↑ lukaszh:
Jak napsal Rumburak: „Na kompaktním (=uzavřeném) intervalu je stejnoměrně spojitou funkcí KAŽDÁ spojitá funkce…“
je na spojitá, tedy i stejnoměrně spojitá. Tím, že se omezím na (to bylo zbytečné, měl jsem tam tu jedničku nechat), nic nepokazím. Ale můžu to zkusit dokázat i z definice, pokud budeš chtít.
↑ BrozekP:
Ja mám problém hlavne s tou nulou. Dokázať to bez nuly viem. Skôr by som to pochopil dôkazom z definície. Vďaka.
↑ lukaszh:
K důkazu věty "Funkce spojitá na intervalu [a, b] je na tomto intervalu stejnoměrně spojitá" je potřeba využít kompaktnosti intervalu [a, b] ,
snad nejlépe přes Borelovu větu.
Momentálně jsem v časové tísni, doplním případně později.
Dokazuji tedy
.
Pro libovolné zvolím . Dále mějme libovolné , bez újmy na obecnosti (případ je triviální a bychom vyřešili analogicky k následujícímu postupu). Mohou nastat následující varianty:
1) :
Protože předpokládáme , musí být .
2) :
Podle Lagrangeovy věty o střední hodnotě existuje takové, že
↑ BrozekP:
Ďakujem. Už je mi to jasné. Môj problém spočíval v tom, že som nevedel odhadnúť výraz
Doplňuji slíbený obecný důkaz.
Mějme funkci f spojitou na intervalu a zvolme . K bodu nechť je takové, že
(značíme ).
Takže
(0) jsou-li , potom .
Označme , .
Množina S je zřejmě otevřeným pokrytím intervalu I (tj. každý bod intervalu I leží v některé množině systému S) a podle Borelovy věty
existuje konečná , která je rovněž (tedy "stále ještě") pokrytím intervalu I. Existují proto body
(1)
intervalu I takové, že . Položme .
Zvolme tak, aby . je pokrytí intervalu I, proto mezi body (1) existuje takový, že .
Ze vztahů plyne
1)
2) , tedy rovněž .
Z (0) pak dostáváme .
K danému číslu jsme tak našli takové, že .
Není těžké přepsat důkaz do tvaru s abstraktními metrikami (pokud definiční obor funkce f je kompaktní).