Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Alexito:
Už si si zaobstaral organizér? Podľa typu príspevku usudzujem, že čítam vlastný organizér :-) Len si to uprav na štvorec, ak nevieš, tak si nalistujeme zošit zo strednej školy. Zoskupíš druhé mocniny na jednu stranu, "čísla" dáš na druhú. Potom upravíš na kánonický tvar a ak som správne počítal, vyjde elipsoid.
↑ Alexito:
Kdyby jsi mel slusny chovani, tak ano, ale kdyz ani nepozdravis a hned zhurta napises co mame udelat, tak si hezky lamej hlavu :-)
↑ Grein: již jsi uklizel, prosím? Děkuji a hezký den.
Kolega Alexito již prokázal, že výchovná práce od Stýva, Lukáše, Štepána (abych někoho nevynechala...) měla výsledky a navíc ukázal, že úprava na čtverec nedělá problémy.
Zde provede něco podobného, jak radí kolega ↑ lukaszh::
x^2-6x+...+4y^2 + z^2+ 4z+... - 3=0
a až dostane tvar (x-...)^2+4y^2+(z+...)^2=16, tak levou a pravou stranu podělí 16 a podívá se, co to je elipsoid - viz přehled kvadratických forem.
-----------------------------------
EDIT pro Alexito: problémem předchozích příspěvků bylo nedodržení pravidel, věřím, že tento problém je již zcela vyřešen a pochopen. Účelem je společně vyřešit problémovou úlohu, což se určitě podaří, pokud se společně chce. Děkuji a pokračuj, prosím.
↑ Alexito: zkus to doplňovat na čtverce (stejně jako jsi doplňoval u paraboly).
Nalevo přidaš čísla, proto napravo bude třeba také přidat čísel (výsledkem přidávání bude pravě 16 napravo).
↑ Alexito:
úprava na čtverec?
nalevo doplním čísla, abych mohla vyčlenit úplný čtverec pro každou promennou. Jelikož nalevo něco přidávám, tak, aby se nezměnila rovnost, napravo je třeba přidávat stejnou hodnotu také:
x^2-6x+9 + 4y^2 + z^2+ 4z+4 - 3=13
jak to bude vypadat zapsáno jako úplný čtverec:
(x-...)^2+4y^2+(z+...)^2=16 ?
Děkuji.
Doporučil bych toto:
obecně platí, že články v en jsou lepšíL
http://en.wikipedia.org/wiki/Quadric
jsou tam i obrázky
↑ Alexito: mohlo, teď levou a pravou stranu podělíme 16 a budeme se dívat na obrázky z EN Wikipedie, jak doporučuje kolega ↑ <h1>dydy</h1>:. Kolegovi děkuji.
Co je podle vaších studijních materiálů "vyšetření kvadriky", to už musiš vědet sam.
↑ Alexito:
Proč nemáš materiály vaši školy?
Samozřejmě, že smysl pojmu "vyšetření" se velmi liší podle typu školy. Pokud to jsou texty od zdravotníků nebo pravníků, na to bych nespolehala...
viz odkazy a vzory vyšetření kvadrik - asi tak bych "vyšetřila".
teď máš: 
Ať se vede.
protože říkal že stačí jakákoli skripta, což já mám z jiné vysoké školy ale tam kvadriky vůbec nemám. Já chodím na vysokou školu technického směru. Děkuji moc hodně mi to pomohlo, zítra píšu test a musím mít 6 bodů z deseti tak snad to zvládnu, ještě jednou děkuji
↑ Alexito:
není za co, ať se to zítra podaří.
Také jsem chodila na VŠ technického směru, učebnice byla jednotná - Фихтенгольц.
Tady bych doporučovala vypůjčit si K. Rektorys "Přehled užité matematiky" - je v každé knihovně a dokonce se dá sehnat v antikvariatu.