↑ litynka:
Zdravím,
možna by stalo překontrolovat postup, kterým jsi k takovému výsledku došla. Který problém se řešil? Děkuji.
↑ litynka:
Možno by stálo za preštudovanie en.wikipedia.org...
Ale neviem či je to úplne presne k téme :-/
↑ litynka: Tak zabudnite na tu prvu cast problemu aj tak by mi to nepomohlo. Tu je cely problem ktory potrebujem vyriesit, len neviem akym sposobom by sa to dalo. 
ak ano prosim napiste mi postup, respektive cele vyjadrenie y. Dakujem
↑ litynka:
Děkuji,
a uhel delta je zadán? Je to konkrétní úhel?
Jelikož pokud není zadán, tak i při vjádření x, y přes polární souřadnice pořád máme 2 neznámé (alespoň si to myslím).
↑ litynka:
Děkuji, a co je ještě zadáno? I odkud je taková úloha (studijní předmět - téma?, praktický problém - co?)?
↑ jelena:mno je to skor prakticky problem jedna sa o zavitovkove koleso resp. zavitovkovu frezu a jej reznu hranu a ja potrebujem stanovit jej nejaku funkcnu zavislost na vstupnych parametroch, tu zavislost x sa mi podarilo spravit presne lebo ked dosadim realnu hodnotu y tak mi vyjde namerana hodnota x, cize po tamadial je to spravne, len problem je v tom ze ja potrebujem najst hodnoty bodu podla uhla delta nie podla y a potom si viem spravit ostatne vypocty ale kedze sa mi to nedari, tak som stale na tom istom mieste a nemozem sa pohnut preto skusam uz aj taketo forum. Tak neviem nie som dobry matematik a mnoho veci si uz nepamatam.
↑ litynka:
děkuji.
Obávám se, že to vyjádření y v podobě
nepůjde.
Viděla bych to tak, že pro přímku mámе
, dosazením do zápisu (použilá jsem nahrážky pro časti, co jsou konstanty):
máme rovnici s jednou neznámou, která by už měla být řešitelna nějakou numerickou metodou.
Úhel bude jen jeden jediný nebo takových úhlů bude více?
Pro jeden úhel, pokud to řešíš v EXCEL, bych to ověřila přepsaním na
a s nějakým krokem pro x dostat k 0.
Nebo jaké máš možnosti výpočtu?
Pokud nebude nějaký lepší nápad od kolegů (děkuji), tak by se domyslela vhodná numerická metoda.
Nějaký standardní výpočet podle strojirenských tabulek není? Přiznám se, že jsem se nedívala.
↑ jelena:Hm, mno priznam sa ze aj take nieco som skusala, teda do excelu uz som to nehadzala lebo v tomto smere by uz to nemalo zmysel, ide o to ze uhol delta sa bude menit cize ja chcem dosiahnut aby pod kazdym uhlom sa dalo najs x, y, mojou ulohou je najst zavislosti na zaklade geometrie a vtom je to caro ze standardny vypocet by nemal existovat, ja ho musim vymysliet (no nie vymysliet ale stanovit, pokial sa to da), Ja si aj myslim ze sa to musi nejak dat, a v podstate uz nie som daleko ale asi sa mi to nepodari. No ale aj tak dakujem za pomoc, velmi si to vazim.