Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 07. 2010 20:22

litynka
Zelenáč
Reputace:   

potrebujem vyriesit

Potrebolvala by som vyriesit mozno pre niekoho jednoduchy priklad.
Z nasledujucej rovnice potrebujem vyjadrit y, dufam ze sa niekto najde kto poradi lebo by mi to velmi pomohlo.

http://www.sdilej.eu/pics/601feb9a10e4739d01e3fe0f679880c6.BMP

#2 19. 07. 2010 20:34

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: potrebujem vyriesit

obávám se, že to nejde

#3 19. 07. 2010 20:41

litynka
Zelenáč
Reputace:   

↑ Stýv:hm, bala som sa ze to niekto poviem ale tiez si to myslim ze to sa asi ani neda vriesit a je tam do bludu trojuholnikov len stale je to zacarovany kruh toto je asi najednoduchsie vyjadrenie casti problemu

#4 20. 07. 2010 00:52

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ litynka:

Zdravím,

možna by stalo překontrolovat postup, kterým jsi k takovému výsledku došla. Který problém se řešil? Děkuji.

#5 20. 07. 2010 19:11

litynka
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:↑ jelena:JJ dakujem, mno chyba bude asi v tom ze som si myslela ze to co riesim je funkcia ale asi to nie je, skusim hodit sem celu problematiku mozno ked sa na to pozrie viac hlaviciek tak mozno niekto na nieco pride.

#6 20. 07. 2010 19:41

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

↑ litynka:
Možno by stálo za preštudovanie en.wikipedia.org...
Ale neviem či je to úplne presne k téme :-/

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#7 20. 07. 2010 20:20

litynka
Zelenáč
Reputace:   

↑ litynka: Tak zabudnite na tu prvu cast problemu aj tak by mi to nepomohlo. Tu je cely problem ktory potrebujem vyriesit, len neviem akym sposobom by sa to dalo.
http://www.sdilej.eu/pics/2581a74819e9e62d35db3be5ce8dc5d1.bmp
ak ano prosim napiste mi postup, respektive cele vyjadrenie y. Dakujem

#8 20. 07. 2010 21:34

jelena
Jelena

↑ litynka:

Děkuji,

a uhel delta je zadán? Je to konkrétní úhel?

Jelikož pokud není zadán, tak i při vjádření x, y přes polární souřadnice pořád máme 2 neznámé  (alespoň si to myslím).

#9 20. 07. 2010 22:07

litynka
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena: ano uhol delta je zadany a uz som to skusala cez polarne suradnice ale stale sa nejak zamotam stale skoncim pri vyjadrovani y co nie je mozne, tak neviem.

#10 20. 07. 2010 22:12

jelena
Jelena

↑ litynka:

Děkuji, a co je ještě zadáno? I odkud je taková úloha (studijní předmět - téma?, praktický problém - co?)?

#11 21. 07. 2010 20:02 — Editoval litynka (21. 07. 2010 20:11)

litynka
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:mno je to skor prakticky problem jedna sa o zavitovkove koleso resp. zavitovkovu frezu a jej reznu hranu a ja potrebujem stanovit jej nejaku funkcnu zavislost na vstupnych parametroch, tu zavislost x sa mi podarilo spravit presne lebo ked dosadim realnu hodnotu y tak mi vyjde namerana hodnota x, cize po tamadial je to spravne, len problem je v tom ze ja potrebujem najst hodnoty bodu podla uhla delta  nie podla y a potom si viem spravit ostatne vypocty ale kedze sa mi to nedari, tak som stale na tom istom mieste a nemozem sa pohnut preto skusam uz aj taketo forum. Tak neviem nie som dobry matematik a mnoho veci si uz nepamatam.

#12 21. 07. 2010 22:44

jelena
Jelena

↑ litynka:

děkuji.

Obávám se, že to vyjádření y v podobě $y=f(x)$ nepůjde.

Viděla bych to tak, že pro přímku mámе $y=x\cdot \rm{tg}\delta=kx$, dosazením do zápisu (použilá jsem nahrážky pro časti, co jsou konstanty):

$x=a+\(b-\sqrt{k^2x^2+c}\)\cdot d+f\cdot \rm{arctg}\(\frac{kx}{c}\)$

máme rovnici s jednou neznámou, která by už měla být řešitelna nějakou numerickou metodou.

Úhel bude jen jeden jediný nebo takových úhlů bude více?

Pro jeden úhel, pokud to řešíš v EXCEL, bych to ověřila přepsaním na $x-\(a+\(b-\sqrt{k^2x^2+c}\)\cdot d+f \cdot\rm{arctg}\(\frac{kx}{c}\)\)=0$ a s nějakým krokem pro x dostat k 0.

Nebo jaké máš možnosti výpočtu?

Pokud nebude nějaký lepší nápad od kolegů (děkuji), tak by se domyslela vhodná numerická metoda.

Nějaký standardní výpočet podle strojirenských tabulek není? Přiznám se, že jsem se nedívala.

#13 23. 07. 2010 19:14

litynka
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:Hm, mno priznam sa ze aj take nieco som skusala, teda do excelu uz som to nehadzala lebo v tomto smere by uz to nemalo zmysel, ide o to ze uhol delta sa bude menit cize ja chcem dosiahnut aby pod kazdym uhlom sa dalo najs x, y, mojou ulohou je najst zavislosti na zaklade geometrie a vtom je to caro ze standardny vypocet by nemal existovat, ja ho musim vymysliet (no nie vymysliet ale stanovit, pokial sa to da), Ja si aj myslim ze sa to musi nejak dat, a v podstate uz nie som daleko ale asi sa mi to nepodari. No ale aj tak dakujem za pomoc, velmi si to vazim.

Zápatí