Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Vzhledem k tomu, že podobné úlohy se zde již několikrát řešily, neměl by tento činit vážnější potíže.
Určete součet řady
.
↑ Olin:
Existuje jistě mnoho metod, jak spočítat tuto nekonečnou řadu. Po několika pokusech, které se mi příliš nelíbily, jsem našel celkem elegantní způsob, jak celou věc zajistit. Budu potřebovat pouze základní poznatky o potenčních řadách, především ten, který hovoří o stejnoměrné konvergenci.
↑ Marian:
Řešení je samozřejmě správně. Mimochodem, ve vzorovém řešení je uvedena i varianta pomocí čtyřnásobné integrace. Danou úlohu lze řešit však i bez jakéhokoliv integrování, pokud
↑ Olin: Jistě, čtyřnásobná integrace mě napadla hned. Ale zrovna toto považuji za krajně nechutné řešení. Proto jsem uvedl řešení s jedinou itnegrací (snad to bude poučné pro zájemce o tuto problematiku). Tím je navíc vyřešena úloha kompletně. Přerovnávání známých řad mě napadlo také, ale museli bychom (jak píšeš) předpokládat znalost součtu. A tomu jsem se vědomě vyhýbal.
Stránky: 1