Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2

↑↑ jvozab:
Pokud to skutečně musí být parabola a žádný jiný tvar parabole pouze podobný, pak je parabola dána jednoznačně (je určena vrcholem v [0,0] bodem v [5/2,6]). Její rovnice je
.
Na obrázku jsem vyznačil zeleně její ohnisko. Červeně je vyznačený bod, kde by mělo být umístěno bodové světlo tak, aby některé odražené paprsky od paraboly měly úhel od osy 15° a přitom žádné odražené paprsky neměly úhel větší. Vzdálenost červeného bodu od osy x je 0.169877. Za správnost výpočtu neručím a také jsem nezkoumal, jaké bude úhlové rozdělení intenzity světla ve vycházejícím kuželu (je možné, že bude velmi nerovnoměrné).
↑↑ jvozab:Tak sa mi zdá, že keď zdroj je mimo ohniska tak sa to celé akosi rozhasí a lúče zo zdroja budú lietať kade tade....vytvoria zrejme na protilahlom tienidle krúžky silnejšie a slabšie...a výpočtovo som to začal robiť..no mne to vychádza riadne sýta úloha spraviť vyžarovací diagram na základe teorie... neviem či sú nie na to programy ..pátram...
↑↑ jvozab:vyskladávam materiály na štúdium a prípadné použitie v praxi...laborator
Ako vidieť aj z uvedeného
každá žiarovka má svoj vyžarovací diagram a ten sa tiež môže podieľať s odrazovou parabolou na celkovom výsledku.
↑↑ jvozab: A možno že Ti bude stačiť len vztah medzi priemerom paraboly a výškou, totiž ak prum*0,93301 = vyska, tak je zabezpečené, že dotyčnica na samom okraji paraboly zviera s osou paraboly 15 st.
prikladám výpočet(torzo)
↑ BrozekP:
čili moje úvaha, že při posunutí zdroje z ohniska budou všechny paprsky odráženy pod určitým konstatním úhlem od osy, je vadná. Paprsky se budou lámat různě a dokonce bude lomů několik než paprsek opustí reflektor ?? Ten výpočet umístění zdroje velice blzko vrcholu vysvětluje obrázky, na kterých je obdobná svítilna z žárovkou hned u vrcholu viz
To zcela mění situaci. Jak by se dalo zajistit stejné množství světla v celém intervalu +/- 15st. ??

↑ jvozab:
Ano, když posuneme zdroj z ohniska, paprsky se nebudou odrážet všechny pod stejným úhlem. A odrazů může být více, to je pravda.
Zajistit rovnoměrné osvětlení v celém prostorovém úhlu by nejspíš šlo vhodně zvoleným tvarem zrcadla (odlišným od paraboly). Ten by se nejspíš dal najít sestavením diferenciální rovnice a jejím (pravděpodobně numerickým) vyřešením. Zkoušel jsem něco, ale vycházely mi pouze nesmysly, takže jsem někde dělal chybu. Asi je to nad mé síly.
Keď si zoberieme veľkosť zdroja = žiarovky.. a nekonečne malú veľkosť ( rozmer) ohniska, tak dospejeme ku tomu, že celý objem zdroja okrem jedného bodu leží mimo ohniska paraboly !!! Takže v reálnom svete sa stráca význam ideálnych výpočtov :-(.
↑ jvozab:Ahoj, posielam link na program kde si môžeš namodelovať parabolu, dotyčnice kolmice uhly atd.
http://www.geogebra.org/cms/en/download a prikladám moje snahy o simuláciu lúčov..
pietro napsal(a):
↑↑ jvozab: A možno že Ti bude stačiť len vztah medzi priemerom paraboly a výškou, totiž ak prum*0,93301 = vyska, tak je zabezpečené, že dotyčnica na samom okraji paraboly zviera s osou paraboly 15 st.
prikladám výpočet(torzo)
Ten program je výborný.
Jak jsi to myslel s tím vztahem výška a průměr? Výška vychází vždy méně, než je ve skutečnosti graf paraboly. Průměr 5cm * 0,93301 = výška 4,66505 cm ??
↑ pietro:
Pro zajímavost posílám odkaz na světlo s vyzařovacím úhlem 9 až 17 st.
http://hudebniraj.cz/osvetlovaci-techni … mte-30k-ne
Asi používají nějakou čočku místo skla, aby se kužel paprsků zúžil do potřebného úhlu, jinak to asi není možné.
Jen taková úvaha. Pokud dám zdroj do ohniska a dám před parabolu rozptylovou čočku místo klasického skla, tak bych mohl dosáhnout úhlu +/- 15 st. u všech odražených paprsků?? Paprsky vycházející přímo mimo tento úhel by potom tvořily slabší prstenec kolem kuželu světla +/- 15 st. Takových paparsků by byla ale jen malá část?? Navíc kdybych dal před přímo vycházející paprsky ještě malou spojovací čočku - jen do spektra přímo vycházejících paprsků, tak bych je mohl usměrnit, aby vycházely rovnoběžně s osou a potom by je rozptylová čočka všechny rozptýlila zase do úhlu +/- 15 st.?? (obrázek je nedodělaný)
POZOR na http://hudebniraj.cz ... ZJIŠTĚNA INFILTRACE !!!!
↑ jvozab:Ahoj, keď som chcel pozerať detaily svietidla, klikol som na obrázok a antivir mi zachytil toto:
↑ jvozab:
Posílám obrázek, ze kterého je vidět světelný kužel při použití jedné čočky. Je to správná úvaha? paprsky vycházející přímo se budou lámat trochu zpátky k ose x vždy zrcadlově podle tečny v daném bodě lomu. Paprsky odražené od paraboly vycházející rovnoběžně s osou x se budou lámat od osy x rovněž podle tečny. Tmavou barvou je vidět kužel světla, kde se budou odražené paprsky a přímo vycházející papsrsky zdvojovat. Světlejší barvou je potom vidět pole, kde budou jen paprsky odražené od paraboly. Co vy na to?
Stránky: 1 2