Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Uveďte příklad funkce
pro kterou platí:
a 
pro připomenutí
značí množinu funkcí (lineární prostor ) jejichž Lebesqueův integrál
je konečný.
Děkuji

↑ Asinkan:
Zkus se podívat na funkci
, jak se chová. Je dobré vědět, pro jaká
je integrovatelná v okolí nuly a nekonečna. To pak zkus nějak aplikovat na toto zadání.
↑ BrozekP:
Patrně
. Já jsem pořád vycházel z toho, že musí být spojitá na tom danym intervalu. Ještě jsem ve skriptech našel větu: Můžeme dokázat, že prostor
všech funkcí u=u(t) definovaných na
a takových, že Lebesqueův integrál
je konečný, je lineární prostor, definujeme-li součet u+v dvou funkcí a lambda násobek funkce u...
Tak jsem z toho zmatenej. Nenapadá vás nějaká funkce, která má nevlastní integrál vlivem meze 0? Třeba jako x*ln(x). Ale buhužel i (x*ln(x))^2 jde zintegrovat.

↑ Asinkan:
je na (0,1) spojitá. Není spojitá na [0,1] (v nule není definovaná a nelze ji tam ani spojitě dodefinovat).
je správně, stejně tak libovolná funkce
, kde
bude vyhovovat zadání.

↑ Asinkan:
Pokud je taková definice, pak stačí funkci
libovolně dodefinovat v nule. Lebesgueův integrál se nezmění, pokud změníš funkční hodnoty funkce na množině nulové míry, takže si tam můžeš dát libovolnou hodnotu. Vždy ale bude taková funkce nespojitá na [0,1].
(za předpokladu, že funkci v nule dodefinujeme, aby odpovídala definici), otázce proto nerozumím.

Dejme tomu, že existuje spojitá funkce u na
splňující zadání. Pak musí být u i omezená (je totiž spojitá na kompaktu). Pokud by
existoval, pak by musel být konečný, to ale není (u by nesplňovala zadání), integrál tedy neexistuje. Jediná možnost je, že
není měřitelná, z toho plyne, že ani u není měřitelná. Jenže každá spojitá funkce je měřitelná, což je spor.
↑ BrozekP:
Myslel jsem nějakou funkci, která má nevlastní limitu v nule nějaké číslo a její kvadrát po integraci nekonečno, ale taková funkce nejspíše taky není.
Ale je pravda, že v definici se nic nepíše o spojitosti funkce na tom intervalu, takže se budu držet toho, co už jsme odvodili+ tu funkci dodefinuju v nule. Díky

která má nevlastní limitu v nule nějaké číslo a její kvadrát po integraci nekonečno
Tomu nerozumím. Nevlastní limita je nekonečno. Nevlastní limita nemůže být nějaké číslo.
↑ BrozekP:
Oprava,myslel jsem funkci mající v nule nějaké číslo a její kvadrát má nevlastní limitu. Myslel jsem, že by to mohla být funkce typu x*ln(x), ale není. A žádnou takouvou asi nalézt ani nejde.

↑ Asinkan:
Stále nerozumím, ale pokud je tobě vše jasné, tak už je to jedno…
Stránky: 1