Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 08. 2010 13:56 — Editoval Asinkan (22. 08. 2010 13:57)

Asinkan
Reputace:   

Funkcionální analýza 2

Uveďte příklad funkce $u$ pro kterou platí:

$u\in L^1(0,1)$ a $u\notin L^2(0,1)$

pro připomenutí $L^p(0,1)$ značí množinu funkcí (lineární prostor ) jejichž Lebesqueův integrál $\int_0^1 |u(t)|^p dt$ je konečný.

Děkuji

Do prázdného domu vešli 4 lidé, poté odešlo 6 lidí. Kolik lidí musí do domu vejít, aby byl dům prázdný?

• (téma jako vyřešené označil(a) Asinkan)

#2 22. 08. 2010 14:06

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Funkcionální analýza 2

↑ Asinkan:

Zkus se podívat na funkci $x^\alpha$, jak se chová. Je dobré vědět, pro jaká $\alpha$ je integrovatelná v okolí nuly a nekonečna. To pak zkus nějak aplikovat na toto zadání.

#3 22. 08. 2010 14:16 — Editoval Asinkan (22. 08. 2010 14:31)

Asinkan
Reputace:   

↑ BrozekP:
Patrně $x^{-\frac{1}{2}}$. Já jsem pořád vycházel z toho, že musí být spojitá na tom danym intervalu. Ještě jsem ve skriptech našel větu: Můžeme dokázat, že prostor $L^p(0,1)$ všech funkcí u=u(t) definovaných na  $<0,1>$ a takových, že Lebesqueův integrál $\int_0^1 |u(t)|^p dt$ je konečný,  je lineární prostor, definujeme-li součet u+v dvou funkcí a lambda násobek funkce u... 

Tak jsem z toho zmatenej. Nenapadá vás nějaká funkce, která má nevlastní integrál vlivem meze 0? Třeba jako x*ln(x). Ale buhužel i  (x*ln(x))^2 jde zintegrovat.

Do prázdného domu vešli 4 lidé, poté odešlo 6 lidí. Kolik lidí musí do domu vejít, aby byl dům prázdný?

#4 22. 08. 2010 14:22

Pavel Brožek

↑ Asinkan:

$x^{-\frac{1}{2}}$ je na (0,1) spojitá. Není spojitá na [0,1] (v nule není definovaná a nelze ji tam ani spojitě dodefinovat).

$x^{-\frac{1}{2}}$ je správně, stejně tak libovolná funkce $x^\alpha$, kde $\alpha\in\(-1,-\frac12\]$ bude vyhovovat zadání.

#5 22. 08. 2010 14:42 — Editoval BrozekP (22. 08. 2010 14:43)

Pavel Brožek

↑ Asinkan:

Pokud je taková definice, pak stačí funkci $x^{-\frac{1}{2}}$ libovolně dodefinovat v nule. Lebesgueův integrál se nezmění, pokud změníš funkční hodnoty funkce na množině nulové míry, takže si tam můžeš dát libovolnou hodnotu. Vždy ale bude taková funkce nespojitá na [0,1].

$x\cdot\ln(x)\in L(0,1)$ (za předpokladu, že funkci v nule dodefinujeme, aby odpovídala definici), otázce proto nerozumím.

#6 22. 08. 2010 14:54

Pavel Brožek

Dejme tomu, že existuje spojitá funkce u na $[a,b]$ splňující zadání. Pak musí být u i omezená (je totiž spojitá na kompaktu). Pokud by $\int|u^2|$ existoval, pak by musel být konečný, to ale není (u by nesplňovala zadání), integrál tedy neexistuje. Jediná možnost je, že $|u^2|$ není měřitelná, z toho plyne, že ani u není měřitelná. Jenže každá spojitá funkce je měřitelná, což je spor.

#7 22. 08. 2010 15:01

Asinkan
Reputace:   

↑ BrozekP:
Myslel jsem nějakou funkci, která má nevlastní limitu v nule nějaké číslo a její kvadrát po integraci nekonečno, ale taková funkce nejspíše taky není.

Ale je pravda, že v definici se nic nepíše o spojitosti funkce na tom intervalu, takže se budu držet toho, co už jsme odvodili+ tu funkci dodefinuju v nule. Díky

#8 22. 08. 2010 15:09

Pavel Brožek

která má nevlastní limitu v nule nějaké číslo a její kvadrát po integraci nekonečno

Tomu nerozumím. Nevlastní limita je nekonečno. Nevlastní limita nemůže být nějaké číslo.

#9 22. 08. 2010 15:45

Asinkan
Reputace:   

↑ BrozekP:
Oprava,myslel jsem funkci mající v nule nějaké číslo a její kvadrát má nevlastní limitu. Myslel jsem, že by to mohla být funkce typu x*ln(x), ale není. A žádnou takouvou asi nalézt ani nejde.

#10 22. 08. 2010 15:56

Pavel Brožek

↑ Asinkan:

Stále nerozumím, ale pokud je tobě vše jasné, tak už je to jedno…

Zápatí