Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 08. 2010 19:26

Skovajsa
Zelenáč
Reputace:   

Dělení a násobení velkých čísel

Dobrý večer,

Narazil jsem na malý problém. Snažím se naprogramovat vlastní knihovnu pro práci s velkými čísly (například 1024, 2048, 4096 bitů, .... ) a nevím jakou metodu použít pro efektivní násobení a hlavně dělení.

Jde zejména o to, že dělenec a dělitel musí být rozložen na čísla o menším rozlišení (interně pracuji s 8mi bitovým) a delění musí být realizováno postupně. Pomocí jaké metody, ale provést takové postupné dělení (event. násobení)?

Byl bych moc rád, kdyby jste mi poradili aspoň odkaz nejlépe na české texty. V angličtině jsem něco málo našel (Karatsubova metoda), ale moc chytrý z toho zatím nejsem.

Moc děkuji za jakoukoli pomoc

#2 16. 09. 2012 02:12 — Editoval j3n6 (16. 09. 2012 02:22)

j3n6
Zelenáč
Místo: Praha 6 Břevnov
Reputace:   
Web

Re: Dělení a násobení velkých čísel

//----------------------------------------- 13.9.2012 -------------------------------------------------------------
Vyvinul jsem matetatický engine ( program) na dělení libovolně velkých čísel,  E ( exa) tedy e^18, deset na osmnástou v jednom kroku. Je prvotně určen na penetraci RSA metodou reverzní faktorizace prvočísla pomocí #include valarray z  C++ STL.
"Prague Pie - Pražský koláč." na http://large-numbers-division.org/

Potřebuji vědět, jak vypadá vstup, tedy z řádku z klávesnice, nebo textový soubor jako vstup nebo proud sstream a fstream a.p.

Zápatí