Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
Narazil jsem na malý problém. Snažím se naprogramovat vlastní knihovnu pro práci s velkými čísly (například 1024, 2048, 4096 bitů, .... ) a nevím jakou metodu použít pro efektivní násobení a hlavně dělení.
Jde zejména o to, že dělenec a dělitel musí být rozložen na čísla o menším rozlišení (interně pracuji s 8mi bitovým) a delění musí být realizováno postupně. Pomocí jaké metody, ale provést takové postupné dělení (event. násobení)?
Byl bych moc rád, kdyby jste mi poradili aspoň odkaz nejlépe na české texty. V angličtině jsem něco málo našel (Karatsubova metoda), ale moc chytrý z toho zatím nejsem.
Moc děkuji za jakoukoli pomoc
//----------------------------------------- 13.9.2012 -------------------------------------------------------------
Vyvinul jsem matetatický engine ( program) na dělení libovolně velkých čísel, E ( exa) tedy e^18, deset na osmnástou v jednom kroku. Je prvotně určen na penetraci RSA metodou reverzní faktorizace prvočísla pomocí #include valarray z C++ STL.
"Prague Pie - Pražský koláč." na http://large-numbers-division.org/
Potřebuji vědět, jak vypadá vstup, tedy z řádku z klávesnice, nebo textový soubor jako vstup nebo proud sstream a fstream a.p.