Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
Předpokládejme, že
. Rozhodněte co je správně:
,
,
. Zdůvodněte.
tedy se ptáme konečnost kterého prostoru implikuje konečnost druhého. Cesta patrně povede přes Hölderovu nerovnost.
Našel jsem důkaz pro omezené množiny, ale pro neomezené mi to vyšlo takto(a z toho nic nevidim):
Obrázek: zde.
Díky za případné rady.

↑ Asinkan:
Asi jsi chtěl psát o konečnosti integrálů, ne prostorů.
Také toho na tom papíru moc nevidím :-) (je to špatně čitelné, luštit se mi to nechce)
↑ BrozekP:
Tak třeba funkce
ale
. Tedy
neni podmnožina
. Opačný příklad mě ale nenapadá.

↑ Asinkan:
V prvním příspěvku máš interval
, předpokládám, že ses jen přepsal, protože bys jinak neměl pravdu (
).
V tomto případě bylo podstatné chování v okolí nekonečna. V opačném případě nám pomůže chování funkce
v okolí nuly. Musí se ta funkce ale trochu upravit, aby byla opravdu protipříkladem.
↑ BrozekP:
JJ upsal jsem se. Opravím. Musí se poupravit? To není dobrý příklad?

↑ Asinkan:
Když budeš hledat funkci, která je z
a není z
, nepůjde použít přímo funkce
. Budeme potřebovat její chování v okolí nuly, kolem té se ale neintegruje. Musíme si proto funkci "posunout". Také nás v tomto případě nebude zajímat chování na nekonečnu, takže ji musíme oseknout :-).
↑ BrozekP:
Nějak mi uchází jak uříznout to nekonečno:-( Ten druhej protipříklad nějak nedávam.

↑ Asinkan:
Funkce
pro
a 0 jinde by měla být z
a přitom nepatří do
.
↑ BrozekP:
Mocikeré díky. :-)

Není zač. Hlavně, jestli je jasné, jak takové protipříklady tvořit. Takové funkce samozřejmě úplně nehádám, ale tvořím je hlavně podle toho, co od nich požaduji :-).
↑ BrozekP:
JJ, já se pořád nemůžu odpoutat od toho, že funkce má být pěkně hladká, spojitá skoro všude... :-)
Stránky: 1