Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Tuto úlohu nám zadal cvičící z kvantové mechaniky. Termín odevzdání je dnešek, ale i kdyby se tu řešení do půlnoci objevilo, tak ho nebudu vydávat za své, slibuji :-). Protože úlohu považuji za zajímavou a myslím, že pro některé členy fóra může být výzvou, tak jsem ji zařadil do zajímavých úloh.
Hranaté závorky jsou komutátory, tj. např. . A, B a C jsou čtvercové matice takové, aby vše mělo dobrý smysl (sám moc nevím, co všechno bych po nich měl požadovat, možná už ani není nutné nic dodávat). Exponenciela matice je definována řadou, tedy
Zadání:
Nechť a . Ukažte, že
a nalezněte, co patří místo otazníčku.
↑ jarrro:
Jak bys chtěl nad konečným tělesem definovat exponenciálu matice?
↑ jarrro:
Tím pádem bude v konečném tělese (alespoň v ) od nějakého dál platit , což nemá multiplikativní invers, který v exponenciále potřebuješ.
Řečeno zajímavěji: Má-li těleso nenulovou charakteristiku, pak je její faktoriál v tomto tělese roven nule.
↑ jarrro:
Stále mám pochybnosti. Kolik bude v tělese racionálních čísel ?
↑ Olin:1 je číslo nie matica ja vravím o exponenciále matíc teda bude v maticiach nad poľom racionálnych čísel to isté ako nad poľom reálnych čísel I je jednotková matica nie jednotka v danom poli,alebo som zas mimo?
Můžeš brát moji jedničku jako matici 1x1 :-) Ale je to jedno, stejně dobře můžeš exponencializovat jednotkovou čtvercovou matici libovolné velikosti. Jinak já měl pocit, že a v tělese racionálních čísel jaksik éčko nenacházím…
Jinak navrhuji tuto diskusi přesunout, ať nezaneřáďujeme toto téma věnované jinému problému.
↑ Olin:aha fakt bože ja som idiot dúfam,že predpoklad na to pole,aby bolo okrem charakteristiky nula aj úplné(limita postupnosti jeho prvkov je jeho prvok)už bude stačiť ale ako sa poznám zas nie
On asi krapet problém je s tím, že exponenciála je definována pomocí řady, tedy limity, což spíše než algebraické vlastnosti vyžaduje nějaké topologické.
Stránky: 1