Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
http://uloz.to/5825216/img.jpg
http://uloz.to/5825217/img-0001.jpg
prosím vás, ak by ste mi mohli pomôcť vypočítajte to ... prosím aj postup :) už dnes :)

Já bych jen ještě dodal, že čím víc úkonů musí pomáhající udělat (kliknout na odkaz, otevřít nové okno, stáhnout soubor nebo znovu kliknout pro zvětšení...atd.), tím menší šance na skutečnou pomoc.
Ale zpravidla se vždy najde někdo, kdo Vám to i tak vyřeší. Jen to třeba není tak rychle.
Nehledě na to, že každý nemá na uloz.to premium a počet free slotů je teď překročen. Bohužel, ačkoliv bych chtěl, nemám jak pomoci
nešlo by to uploadnout tady sem a vložit sem normálně obrázek?
prpáčte ale nešlo mi to pridat cez tuto stránku.. prosim pomozte!
↑ ivuska1552:
vzhledem k tomu, že to máš ve formátu jpg, tak to není problém - upload obrázků, tam dáš nahrát a okopíruješ odkaz po nahrání, nic složitého
pokud ti to skutečně nepujde, tak to nahraj na leteckaposta.cz ja to sem pak hodim, ale jen pokud ti to nepujde!
↑ ivuska1552:
změř mi rozměry zahrady na papíře a rozměr bránky pomocí pravítka ;-)
no to mám už ... len potrebujem to s tými stĺpikmi a potom úlohy za tým
↑ ivuska1552:
nezlob se na mě, ale tak to napiš, které chceš spočítat....
a stejně potřebuju kde je brránka přesně umístěna - jak od levého rohu je daleko a jak od pravého rohu je daleko..... bez toho to neudělám
od lavého rohu 3 cm ... od pravého 10,2 cm a bránka 6 mm
a potrebujem vediet vsetky okrem tej prvej pretoze som to skusala ale s tymi 6 metrami to tam vobec nesedi na 20 stlpikov
ty vole a toto nam dali na prvy seminar z matiky!!! a nepoznas nekoho kto by mi pomohol?
↑ ivuska1552:
5)
Mě vychází rozměry zahrady 66 x 60 m při spotřebě 42 sloupků
prosim nie je tu este niekto kto by nam mohol pomoct?
↑ ivuska1552:
Zdravím,
pokud bych to měla řešit prakticky, tak bych 4 sloupky dala do rohů. Zůstává 16 na umístění. Potom bych vycházela z toho, že n sloupku na úsečce poskytuje (n+1) mezer (pokud nějsou zároveň sloupkem okrajovým).
Potom už bych se řidila estetikou a podmínkou, že vzdálenost 2 sloupků nesmí překročit maximální vzdálenost 6 metrů v reálu.
Pomůže?
-------------
OT: jezdiš v trolejbusu? Děkuji.
EDIT: vzhledem k tomu, jak je zakreslen sloupek, je třeba také proměřit průměr sloupku a zahrnout to ve výpočtu.
↑ ivuska1552:
5)
Pokud označím počet mezer mezi sloupky na delší straně - x
Pokud označím počet mezer mezi sloupky na kratší straně - y
Pak rozměry zahrady budou
6x a 6y
Plocha zahrady bude 36xy a má být maximální
Mám k dipozici 43 sloupků
Na delší straně bude x+1 sloupek na obou stranách 2(x+1) sloupků
na kratší straně bude y-1 sloupků na obou stranách 2(y-1) sloupků
Máme tedy rovnici:
2x+2+2y-2=43
x+y =21,5 = 21
Součin 36xy bude maximální, pokud x bude přibližně stejné jako y ( při daném obvodu je plocha největší když je to čtverec)
Při součtu x + y = 21 bude x = 11 a y = 10
Rozměry zahrady tedy budou:
Rozměry zahrady jsou 66 x 60 metrů při spotřebě sloupků
PS
Šlo by o počítat pomocí lokálního maxima pomocí derivací, ale protože je úloha
v sekci Střední škola, tak nevím jak dalece toto bylo probíráno.
↑ ivuska1552:
Protože si myslím, že naměřit se dá cokoliv, tak budeme předpokládat, že jsi naměřila
10.5x4.5 cm což odpovídá rozměrům 54x18m.
Branka je umístěna od levého dolního rohu 12m (3cm)
Pak rozmístění sloupků viz. obrázek Počet sloupků minimálně 25 včetně sloupků na branku.