Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj,
jmenuju se David a chodím na gymnázium, hodně mě zajímá kombinatorika a i když jsme ji ve škole ještě nebrali hodně mi tento celý web (včetně forumka) pomohlo ... Tak trochu se věnuju pokeru a ruletě hlavně z té počítací stránky, takže moje otázka bude mířit právě na to, přesněji na ruletu :)
Pozn... nutno dodat, že nejsem žádný gambler nebo něco podobného!!! Nikdy nehraju za vlastní peníze, ale za peníze vyhrané v pokeru ve speciálních turnajích freerollech (turnaje bez vstupního poplatku, ale můžete tam vyhrát reálné peníze)... Jako student nemám během studia příjem a tohle mi zatím platí všechno co potřebuju :)
Na jedněch stránkách o "zaručených" ruletních systémech stojí:
"Když vyhodíte do vzduchu 10 mincí, po dopadu bude na zemi:
A) 10 hlav
B) Alespoň jeden orel
U možnosti za A) je pouze 0,1% pravděpodobnost, že padnou samé hlavy
U možnosti za B) je již 99,9% pravděpodobnost, že padne alespoň jeden orel "
Ale pokud vím dobře, tak to je špatně, ne? Prostě 1/10 = 0,1*100 = 10% takže je 10% že padnou všechny hlavy a 90% že padne alespoň jeden orel. I když mi to z nějakého divného důvodu přijde nějak jednoduché na výpočet a šance na možnost, že padnou všechny hlavy vysoká...
A pokud si zkusím, například 1/50 jsou to stále 2% ... A to mi přijde strašně moc, teoreticky by v 50 seriích po 50 roztočeních mělo v jedné z té padesáti sériích padnout 50× za sebou jedna barva, to si nedovedu představit...
Uvažuju tady špatně? Přehlédl jsem něco? Nebo je to doopravdy tak a jenom mám zkreslený pohled? :)
Díky moc za pomoc a rady,
FlyingMonkey :))
↑ FlyingMonkey:
Zdravím,
při počítání s mincemi se hodně užije kombinatorické pravidlo součinu. Šance, že na první minci padne hlava, je 1 : 2. Pak šance, že i na druhé minci padne hlava, je také 1 : 2. Tak to jde u všech mincí. Celková šance, že padne v deseti hodech 10 hlav je (1 : 2)^10.
Takže šance, že padne alespoň 1 orel je 1 - šance, že padnou na všech mincích hlavy = 1 - (1 : 2)^10.
PS: Zápis 1 : 10 = 10% není úplně přesný, lepší je napsat třeba 1 : 10 odpovídá 10%

↑ Mikulas:
Paráda!!! Díky moc :) Můžeš si toto téma někam poznamenat? Hned jak najdu čas, chtěl bych tu něco rozepsat a hodila by se mi kontrola :) Díky moc ještě jednou :)