Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 09. 2010 19:29

FlyingMonkey
Reputace:   

Kombinatorika - praxe

Ahoj,

jmenuju se David a chodím na gymnázium, hodně mě zajímá kombinatorika a i když jsme ji ve škole ještě nebrali hodně mi tento celý web (včetně forumka) pomohlo ... Tak trochu se věnuju pokeru a ruletě hlavně z té počítací stránky, takže moje otázka bude mířit právě na to, přesněji na ruletu :)
Pozn... nutno dodat, že nejsem žádný gambler nebo něco podobného!!! Nikdy nehraju za vlastní peníze, ale za peníze vyhrané v pokeru ve speciálních turnajích freerollech (turnaje bez vstupního poplatku, ale můžete tam vyhrát reálné peníze)... Jako student nemám během studia příjem a tohle mi zatím platí všechno co potřebuju :)

Na jedněch stránkách o "zaručených" ruletních systémech stojí:
"Když vyhodíte do vzduchu 10 mincí, po dopadu bude na zemi:
A) 10 hlav
B) Alespoň jeden orel
U možnosti za A) je pouze 0,1% pravděpodobnost, že padnou samé hlavy
U možnosti za B) je již 99,9% pravděpodobnost, že padne alespoň jeden orel "

Ale pokud vím dobře, tak to je špatně, ne? Prostě 1/10 = 0,1*100 = 10% takže je 10% že padnou všechny hlavy a 90% že padne alespoň jeden orel. I když mi to z nějakého divného důvodu přijde nějak jednoduché na výpočet a šance na možnost, že padnou všechny hlavy vysoká...

A pokud si zkusím, například 1/50 jsou to stále 2% ... A to mi přijde strašně moc, teoreticky by v 50 seriích po 50 roztočeních mělo v jedné z té padesáti sériích padnout 50× za sebou jedna barva, to si nedovedu představit...

Uvažuju tady špatně? Přehlédl jsem něco? Nebo je to doopravdy tak a jenom mám zkreslený pohled? :)

Díky moc za pomoc a rady,
FlyingMonkey :))

#2 16. 09. 2010 19:41 — Editoval Mikulas (16. 09. 2010 19:43)

Mikulas
Místo: Plzeň
Reputace:   

Re: Kombinatorika - praxe

↑ FlyingMonkey:
Zdravím,
při počítání s mincemi se hodně užije kombinatorické pravidlo součinu. Šance, že na první minci padne hlava, je 1 : 2. Pak šance, že i na druhé minci padne hlava, je také 1 : 2. Tak to jde u všech mincí. Celková šance, že padne v deseti hodech 10 hlav je (1 : 2)^10.
Takže šance, že padne alespoň 1 orel je 1 - šance, že padnou na všech mincích hlavy = 1 - (1 : 2)^10.

PS: Zápis 1 : 10 = 10% není úplně přesný, lepší je napsat třeba 1 : 10 odpovídá 10%

Všichni lidé jsou blázni, jenom já jsem letadlo.

#3 16. 09. 2010 20:03 — Editoval FlyingMonkey (16. 09. 2010 20:04)

FlyingMonkey
Reputace:   

Re: Kombinatorika - praxe

↑ Mikulas:

Paráda!!! Díky moc :) Můžeš si toto téma někam poznamenat? Hned jak najdu čas, chtěl bych tu něco rozepsat a hodila by se mi kontrola :) Díky moc ještě jednou :)

Zápatí