Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 09. 2010 21:19

lendule
Zelenáč
Reputace:   

Ekologie v matematice - odkazy

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu, kde by se daly sehnat matematické úlohy pro střední školy z problematiky ekologie a životního prostředí. Pátrám po netu a ne a ne něco najít. Moc děkuju i za nepatrnou pomoc.

#2 17. 09. 2010 21:36 — Editoval BrozekP (17. 09. 2010 21:38)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Ekologie v matematice - odkazy

Tady jsem něco našel. Je to jeden z výsledků googlu na dotaz „ecology "mathematical exercises"“, ale týká se to spíše pouze znečištění. Tak snad to aspoň trochu pomůže.

Edit: Tak asi ne, je to pro základní školu.

#3 18. 09. 2010 15:48 — Editoval jelena (18. 09. 2010 16:07)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Ekologie v matematice - odkazy

BrozekP napsal(a):

Edit: Tak asi ne, je to pro základní školu.

viděla bych to optimisticky - při správném vedení některou z těchto úloh dokaže vyřešit student klasické VŠ.

Také ale nejsem schopna žádnou sbírku vybavit. Co jsem trochu prošla ruské sbírky, tak je to sestveno tak, že se vyberou data ze statistik nebo z nějakých motivačních materiálů a úlohy jsou: slovní úlohy s jednou nebo 2 neznámými, procenta, poměry, úměry, směsí, látkové bilance, geometrické úlohy, aritmetické a geometrické posloupnosti.

U SŠ se používá poznatků z chemie a fyziky, u ZŠ bez takového použití. Něco podobného.
Pokud je potřeba jen pár uloh, tak by se dálo vycházet z údajů na Ministerstvu životního prostředí o stavu prostředí (ročenky).

Zde nic nemají - na RVP nebo UIV?

OT: takovou sbírku z roku 1914 jsem třeba našla. Velmi poučné.

Zdravím.

Zápatí