Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Caute, nevedeli by ste mi sem hodit nejaky link, kde by som sa mohol naucit matice ? Mal som prvu prednasku z matematiky a som trosku vedla, absolutne som tomu nerozumel, napr. ako zistim hodnost matice atd.
Dakujem.
↑ Grein:
Dik, dost mi to pomohlo, najma som sa aspon trosku naucil matice. : ) Mam este nejake veci s ktorymi si neviem pomoct, napr. mam zistit ci su nasledujuce vektory lin. zavisle : a=(1;2;3) b=(1;0;1) c=(3;4;7) Ak maju byt lin. zavisle, tak musi platit k1a + k2b + k3c = 0 ?
Dospel som k tomuto :
...
---> 

-----------------------

-------------------------------

-------------------
Ale neviem ako mam dalej pokracovat, nemozem sa vlastne k nicomu dopracovat, mohol by mi niekto pomoct, aj nieco vysvetlit kedy je to zavisle a nezavisle ?
Vdaka.

↑ peto1310:
Vektor je linárně závislý, když je lineární kombinací ostatních, takže si vektory přepíšeš do matice a upravíš gaussovou eliminací. Když ti nějaký vypadne (zbydou ti v tom řádku samé nuly), tak jsou lin. závislé když ne, tak jsou lineárně nezávislé.
Z toho tvého postupu to také vydíš. Vyšlo, že soustava má nekon. mnoho řešení.
↑ gladiator01:
To co som tu zapisal je lin. kombinacia, vsak ? Nedalo by sa to nejak dopocitat cez tie rovnice ?

↑ peto1310:
Už snad jen dosadíš třeba do první rovnice a zjistíš, že 0=0 (nebo p=p), tedy že soustava má nekonečně mnoho řešení. Vektory jsou tedy lineárně závislé.(Doufám, že tu neříkám blbosti)
Tou gaussovou eliminací je to mnohdy jednoduší, třeba ani nemusíš dopočítat a vydíš jestli ti některý vektory přejde na nulový či nikoliv.
↑ gladiator01:
Hm, tie matice este velmi dobre neovladam, no pozriem si tu metodu, cize staci ked vynulujem jeden cely riadok a tympadom su vektory lin. zavisle, dobre tomu rozumiem ?

↑ peto1310:
Ano.
↑ peto1310:
Ano jsou.