Ked mam zadanu ulohu že mám dokazat že ked pravouhly trojuholnik zobrazím v sumernosti podla dvoch vrcholov tak jeho obrazy su navzajom posnute ako na to . Nasa učitelka vravi že je to jednoduche no ja si s tym neviem pomoct keby mi to mohol niekto vysvetlit že ako to dokazat dakujem nieco take bude aj na pisomke a mne tie dokazy jednoducho nejdu :(
↑ tetka09:
Zdravím,
předpokládám, že jeden trojúhelník zobrazuješ ve středové souměrnosti se středem "jeden vrchol" a potom se středem "druhý vrchol". A je třeba dokazovat, že jeden obráz se zobrazí na druhý obráz v posunutí. Je to tak?
Je třeba prokázát, že jednotlivé vrcholy se zobrazí tak, že se posouvají o stejnou vzdálenost od vzorů a po rovnoběžných přímkách.
Jaké techniky geometrických důkazů jste používali, kde jste zhruba v probrané látce planimetrie? Jak zapisujete geometrické důkazy? Děkuji.
Nejsem si totiž jistá, zda bych dokazala napsat korektní zápis důkazu, snad jen tento námět.
↑ jelena:
Áno je to tak.
pouzivali sme priamy nepriamy dokaz a dokaz sporom.z planimetrie sme preberali geometricke zobrazenia konštrukčne ulohy MBDV euklidove vety podobnost zhodnost obrazcov obvody a obsahy mnohouholníkov stvoruholníky... tak nieco zapisujeme slovne a nieco značkami.
↑ tetka09:
děkuji, je třeba dokázat to, co jsem vypsala na obrázku (posun bodů po přímce AB snad stačí popsat slovně). Asi přímo z vlastností dvojic úhlu atd. Lepší nápady nemám.
Doufám, že někdo z kolegů - geometrů se zapojí, třeba kolegové BakyX a Spybot dokážou dokázat. Děkuji.
Ak
a
, tak
je kosodlznik. Povedal by som, ze z toho plynie rovnobeznost a zhodnost
a
. Neviem, staci to?