Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojky, potřebovala bych prosím poradit s tímto příkladem, protože ho ne a ne vyřešit. Doufám, že se to aspoň někomu podaří. Díky :-)
Předmět o výšce 3 cm byl spojkou zobrazen tak, že jeho skutečný obraz měl výšku 18 cm. Když byl předmět posunut o 6 cm, vzdnikl zdánlivý obraz o výšce 9 cm.
a) Jaká byla původní vzdálenost předmětu od čočky ?
b) Jaká byla ohnisková vzdálenost čočky ?
↑ ivca:
Zdravím, je třeba vycházet z toho, že čočka je stejná, tedy f se nemění.
Zde jsem něco strašného nakreslila - lepší nebude.
Předlohy čoček jsem kopírovala odsud - Wikipedie
Máme 3 rovnice a 3 neznamé: a, a´, a´´.
Nejsem si úplně jistá se znaménkem pro zvětšení u zdanlivého obrazu (zda se zapisuje přímo do vzorce, myslím že ano).
Snad pomůže.
↑ ivca:
takže v prvním případě
, 
ve druhém případě
je poloha obrazu ve druhém případě.
(
proto, že předmět musíme posunout k čočce)
Čočka je stále stejná, takže
Dosadíme
a spočítáme 
a dopočítáme 
↑ zdenek1:
Zdravím, vážený kolego,
v takových situacich si připadám "divně" - ohledně nejistoty se znaménkem ve vzorci pro zvětšení jsem napsala, jinak žádný problém v postupu nevidím, dokonce jsem ho doprovodila obrázovou přílohou (je strašná, to uznávám). Že nepočítám číselně? Je to zdroj chyb a nemám ve vysavači zabudovanou kalkuláčku.
Mám svůj příspěvek smazat, jelikož je závažně matoucí? Děkuji.
-----------------------
Где розовые очки?
↑ jelena:
Také zdravím.
To není reakce na tvůj příspěvek. Tvůj kreslicí odkaz jsem vůbec neotevřel (při psaní prvního příspěvku)
Mě se jen zdálo, že znaménka a směr posunutí nebudou triviální záležitost, a chtěl jsem to objasnit.
↑ zdenek1:
Děkuji, jen bych poprosila alespoň kratce reagovat, pokud už nějaký příspěvek v tématu je.
Jinak se nám potuluji chybné úvahy (i moje, také - co nám otevřeli stará témata, tak jsem hned našla své s chybou, ještě jsem neopravila). V pátek jsem přehlídla rozdíl číselných výsledků, včera chybu v rozkladu. To není efektivní.
Ano, znaménka v rovnici zvětšení mi dělají problém. Děkuji. Směr posunutí jsem zohlednila na obrázku (snad).
Milý syn mně doporučil tuto skupinu k poslechu, tak se podělím a jdu se projit Opavou. Zdravím :-)
↑ zdenek1:
Děkuji za snahu a vysvětlení, všechno jsem pochopila, až na to, jak dostanu těch 14 :-) Ty znamínka mi tam nějak nesedí..nebo už neumím počítat :-)
↑ zdenek1:
Dobrý den, proč se zde změnilo + na mínus před zlomkem ?
a proč zde je dvojka nahoře a né čtyřka ? (protože 1 + 3) Děkuji :)
↑ FandaCZ:
a) protože 
b) protže 
a jinak, pokud máš otázky ma matiku základní školy, je lepší se ptát s příslušné sekci.
↑ zdenek1:
Jak se prosím přijde na tu ohniskovou vzdálenost f? Nechce mi po dosazení 14cm za a vyjít f=12cm...
Předem děkuji