Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 10. 2010 16:51

blanvan
Reputace:   

lineární prostor

Zdravím,
jen se chci ujistit, jestli jsem odpověděla na zadání správně, tak bych byla moc vděčná, kdyby mi to někdo zkontroloval :) :

Rozhodněte s odůvodněním, zda množina všech n-rozměrných vektorů, jejichž všechny souřadnice kromě první a poslední jsou nulové, tvoří lineární prostor.

Má odpověď: Netvoří lienární prostor, protože nesplňuje podmínku o existenci neutrálního prvku 0 leží (nemohu najít na klávesnici ten symbol :))v množině L, kde a + 0 = a pro všechna a leží L.

Děkuji :)

• (téma jako vyřešené označil(a) LukasM)

#2 04. 10. 2010 17:00

LukasM
Reputace:   193 

Re: lineární prostor

↑ blanvan:
Pokud to zadání znamená, že všechny složky těch vektorů kromě první a poslední jsou nulové, a první a poslední složka nikdy nulové nejsou, tak bych s tím souhlasil. Ale dá se to vyložit taky tak, že všechny složky kromě první a poslední jsou nulové, a první a poslední mohou být libovolné, takže bych si ujasnil který případ řešíme.

Předpokládám přitom, že sčítání vektorů a násobení vektorů číslem jsou definované tak jak je zvykem.

#3 05. 10. 2010 16:37

blanvan
Reputace:   

Re: lineární prostor

↑ LukasM:

Já se přikláním k té první možnosti, takže děkuji moc za kontrolu :)

Zápatí