Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

pekny vecer prajem !
potreboval by som potvrdit/vyvratit moje odpovede !
V 1 som zvolil ako neprravdivy vyrok a., kedze ked dosadim za n napr 5 , tak mi vyjde 30 a 30 nie je delitelny 7 ...
co sa tyka druheho, mi to to pripada ako nejaka definicia prirodz. cisel, avsak aj po hladani na webe som nic nenasiel , ale logicky ked pozeram na tie moznosti , tak by som zvolil d.,
Velmi pekne dakujem za pomoc ci instrukcie k vyrieseniu tychto prikladov . pekny slnecny vecer prajem !
1) Jedním dosazením nezjistíme k bodu a) nic. Výrok hovoří o existenci nekonečně mnoha takových čísel, není důvod pro to, aby zrovna 5 mezi tímto nekonečnem čísel byla. Co když se bude jednat jen o složená čísla? Mocniny dvojky? Sudá čísla? Všech těchto je nekonečně mnoho. Nápověda: a) je pravdivý výrok, k důkazu stačí najít těch zmiňovaných nekonečno čísel.
2) Když si přeložíme, co říká d) do běžného jazyka, jde o následující výrok:
Pro každé přirozené x platí, že pro každé přirozené y platí, že x < y.
Neboli x < y musí dle výroku platit pro každá dvě přirozená x, y. To ale nesplňuje třeba x = 2, y = 1.

takze v tom druhom mi staci podosadzat prirodzene cisla napr 1 a 2 a tym padom sa to takto da pekne odovodnit ---:)

↑ Olin:
Ale vsak c a f su take iste len otocene kvantifikatory a znamienko ...takze tie potom tirez vylucime ...
Příliš nemám pocit, že bys do toho viděl. Zkusím rozepsat, co znamenají ty výroky ve 2).
b) Existuje x, že každé y je větší.
c) Pro každé x existuje nějaké y, které je větší.
d) Pro každá x, y je y to větší.
e) Pro každé x existuje nějaké y, které je menší.
f) Existuje nějaké x, že každé y je menší.
Některé výroky jsou evidentní blbosti - např. to d) nebo f).

hmm tak to bude dneska dlha noc ...

takze v dvojke bude spravna odpoved A , ziadny z uvedenych to jeddine existuje take x ze existuje take y ze x > y pripadne x<y ...

v 1 a, b , c pravdive a rozmyslam nad d, e .
V d cku to mam rozumiet tak, ze ked je delitelny 30 pre kazde cele cislo Z ze vysledok musi vyjst cele cislo ? albo ide len o to ze sa to da delit ...cize napr by nula bola v menovateli, cize tak by sa to nedalo delit ...
v E cku sa to da aj tak rozumiet ze pre -vsetky prirodzene cisla JE vyraz delitelny cislom 17 ... ale potom v tom pripade odpoved A ze existuje nekonecne vela .... tak teraz je vlastne rozdiel medzi E a A ? vsetky prirodzene vs. existuje nekonecne vela ..... to potom podla A by bolo aj E spravne ...

ňdakujem velmi pekne za pomoc :(

ano uz som na to prisie l ... ale po velmi dlhom skumani ..
v jednotke je spravne e a v dvojke c