Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, dostal jsem ve škole sestrojit graf na milimetrový papír. Problém je v tom, že jsem to nikdy nedělal, takže nevím, jak na to.
Mělo by se jednat o graf fceΔl=f(F) a body proložit přímku
A zde jsou hodnoty -- bylo nám řečeno, že hodnoty vynášené do grafu by měli mít max. 2 desetinná místa, tak jsem to zaokrouhlil.
F/N (síla/newtony)
0
4,91
9,81
14,72
19,62
24,53
29,43
34,34
39,24
44,15
----------------------
Δl(mm)
0,49
0,57
0,66
0,75
0,84
0,91
1,01
1,09
1,16
1,29
--------------------------
Teď mi jde o to, jestli existuje třeba nějaký program, který mi graf vymodeluje, i s tou sítí, stejnou jako na mili.. papíru, abych ten graf mohl jenom na něj překreslit. Ještě mám z grafu určit směrnici přímky, a to už tuplem nevím.
Všem děkuji a to i jen za přečtení tohoto dotazu.
↑ Petrsuk:
Zdravím,
bude to něco podobného - viz odkaz pro první body. Nejjdenodušší bude, když:
- vezmeš milimetrový papír,
- zakresliš osy, osy označíš - písmeno pro veličinu, jednotka,
- zvolíš dobře měřitko, aby se dobře kreslilo.
- jednotlivé hodnoty vyneseš na osu x (zde bude F), na osu y (Δl), na kolmicích k hodnotam bude bod z grafu,
- přes body nakresliš co nejlépe přímku (aby prošla co nejvíce body).
V hodnotě, ve které přímka přejde přes osu y (Δl) sestrojiš rovnoběžku ose x. V některé další hodnotě na ose x sestrojiš kolmici k x tak, aby vznikl pravoúhlý trojúhelník. Tangens úhlu mezi přímkou a pomocnou rovnoběžkou udává směrnici přímky. Můžeš ho vypočíst jako:
(2) a (1) jsou dva body na přímce, ve vzorci jsou jejích souřadnice.

↑ Honzc:
Můžeš mít pravdu, ale
v rovnici
by mělo být
protože první bod je 
Já nakreslil body dle zadání a pak to proložil regresní přímkou ( první a poslední bod) a k vyšlo 
pak jsem do vzniklé rovnice zpátky dosadil jednotlivé body zda odpovídají rovnici.
Vyšlo mi
, ale to byl takový "odhad".
Ahoj,
potřebuji pomoct.
Jak sestavím graf těchto funkcí?
y = │cosx │-1
y = - cotgx + 2
Děkuju předem :-)

↑ miluska535:
Založ si nové téma prosím, děkuji předem.
Wolfram
↑ Cheop:, ↑ Honzc:
nalezeno při úklidu - tedy jen pro pořádek:
1) pochybuji, že na milimetrový papír je možne nakreslit hodnoty na 2 desetinná místa,
2) pochybuji, že při nulovém působění síly zaznamenáme absolutní prodloužení (ovšem já jsem při zadání do Wolfram souřadnice prvního bodu přehodila z nepozornosti, omluva),
3) pochybuji, že autora dotazu ještě problém zajimá, neb nereaguje,
3) nepochybuji, že je třeba diskutovat počet platných číslic v zápisu regresní přímky s ohledem na zápis výchozích hodnot (a na jednotky - mm není v SI),
4) nepochybuji o tom, že starší sourozenec má vždy pravdu.
Navrhuji považovat za vyřešené a zdravím vás.