Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 10. 2010 23:04 — Editoval fordox (07. 10. 2010 23:05)

fordox

mnozina

Zdravim, mam tady takovy mensi problem s jednim prikladkem...nepotrebuji ho vyresit, ale spis rozlustit vlastni zapis.... Nevim jak je mysleno Ai a jak mam chapat to pod symboly pruniku a sjednoceni.
http://www.sdilej.eu/pics/1051c810b21dfe2436a5694a8c19dd12.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 08. 10. 2010 08:58 — Editoval Tychi (08. 10. 2010 08:59)

Tychi
Škola: MFF UK
Reputace:   56 
Web

Re: mnozina

množina I je vlastně jen takové počítadlo, ty z ní postupně vybereš její prvky a označíš jimi množiny, abys je od sebe odlišil. Obvykle je např. I={1,2,3,4,5},
$A_i$ jsou pak $A_1, A_2, A_3, A_4, A_5$
A co se týče toho pod průniky a sjednoceními...ten symbol značí, (průnik) sjednocení všech množin $A_i$, tedy v mém případě $A_1\cup A_2\cup A_3 \cup A_4 \cup A_5$.

Vesmír má čas.

#3 08. 10. 2010 11:07

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

↑ Tychi:

S množinou I je problém. Ta množina může být i nespočetná, takže vybrat z ní prvky, jak píšeš, jen tak nepůjde. Jak kdysi pan Cantor ukázal, prvky nespočetné množiny nelze opatřit indexy 1,2,3,...

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#4 08. 10. 2010 11:28

Tychi
Škola: MFF UK
Reputace:   56 
Web

↑ Pavel: Máš pravdu, jen jsem to chtěla středoškolsky přiblížit.

Vesmír má čas.

#5 08. 10. 2010 11:56 — Editoval Rumburak (08. 10. 2010 13:54)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ fordox:
Kolegyně ↑ Tychi: to popsala na jednoduchém příkladu a myslím, že velmi názorně tak, aby to student SŠ snadno pochopil.
Abych uspokojil nároky na korektnost, které vznáší kolega ↑ Pavel: , pokusím se o obecnější vysvětlení:

Je dána množina $I$, při čemž každému $i\in I$ je přiřazena množina $A_i$.

Jde tedy o jakousi funkci $A$ ,  jejímž definičním oborem je množina $I$ a oborem funčních hodnot množina jakýchsi množin
(milovníci dobré češtiny snad prominou).  Namísto symbolu $A(i)$ pro hodnotu této funkce v "bodě" $i$  však píšeme stručněji $A_i$
Hodnotou funkce $A$ v "bodě" $i$  je tedy množina $A_i$.

Symbol $\Bigcup_{i\in I}A_i$ značí množinu těch prvků, které patří aspoň do jedné z množin $A_i$, kde $i\in I$ .

Symbol $\Bigcap_{i\in I}A_i$ značí množinu těch prvků,  které patří do každé z množin $A_i$ , kde $i\in I$ .

Například je-li $I =\{1,\,2,\,3\}$ ,  potom  $\Bigcup_{i\in I}A_i = A_1 \cup A_2 \cup A_3$$\Bigcap_{i\in I}A_i = A_1 \cap A_2 \cap A_3$ .

Symbol $X\backslash Y$  znamená množinu prvků, které patří do X a při tom nepatří do Y.

#6 09. 10. 2010 12:24 — Editoval fordox (09. 10. 2010 12:28)

fordox

chapu spravne, ze  toto  $\Bigcup_{i\in I}A_i$ vlastne se rovna mnozine I? a u toho uvvedeneho prikladu jsou A1,A2,A3 jednoprvkove mnoziny, nebo to jsou proste mnoziny, ktere obsahuji prvky 1,2,3, ale nejsou jednoprvkove?protoze jsou - li jednoprvkove, pote nechapu ten prunik

#7 10. 10. 2010 00:40

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

↑ fordox:
Nenene, to nějak chápeš úplně špatně. O množinách $A_1,\, A_2,\, A_3$ neříká kolega Rumburak vůbec nic. V podstatě popisoval to, že pokud je množina $I$ nějaká konečná, pak můžeme tyto "velké" symboly sjednocení a průniku nahradit malými. Zkusím nějaký konkrétnější příklad:

$I = \{\Delta,\, \Sigma,\, \Omega\}\nl A_{\Delta} = \{1,\, 2,\, 3,\, 4,\, 5\}\nl A_{\Sigma} = \{2,\, 4,\, 5\}\nl A_{\Omega} = \{1,\, 4,\, 6\}$

Potom platí

$\bigcap_{i \in I} A_i = A_{\Delta} \cap A_{\Sigma} \cap A_{\Omega} = \{4\}\nl \bigcup_{i \in I} A_i = A_{\Delta} \cup A_{\Sigma} \cup A_{\Omega} = \{1,\, 2,\, 3,\, 4,\, 5,\, 6\}$

Zkusím uvést jeden ne zcela triviální příklad (snad by ale mohl být na SŠ úrovni pochopitelný), který ilustruje využití této notace pro průniky či sjednocení nekonečně mnoha množin. Označme

$M_n = \(0,\, \frac 1n\) \text{ pro } n \in \mathbb N$

(jde o otevřené intervaly s krajními body 0 a 1/n)

Pak dostáváme

$\bigcap_{n \in \mathbb N} M_n = \emptyset$,

jelikož množiny $M_n$ obsahují pouze kladná čísla a pro každé $x>0$ najdeme takové $m \in \mathbb N$, že $\frac 1m < x$, takže $x \notin M_m$. Protože v jedné z množin $M_n$ číslo $x$ neleží, nemůže ležet v jejich průniku (taková je definice), proto je celkový průnik prázdná množina, přestože pokud bychom "pronikli" pouze konečné množství těchto množin, dostaneme neprázdnou množinu.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#8 10. 10. 2010 10:21

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Ahoj Jiří,

1. Přesouvám do sekce vysoké školy. Přeci jen jsi studentem IES a toto je látka prvního semestru :-)

2. Moje loňské trable s de Morganovými pravidly tu najdeš.

3. U těchto pravidel potřebuješ dvě věci:
             a) Pochopit, jak fungují. Budeš je potřebovat u několika důkazů a budou hrát roli ve statistice v druháku.
             b) Znát důkaz těch rovností na zkoušku. Jeden z kolegů jednu rovnost dokazuje ve výše odkázaném tématu.

4. OT: Nějaké těžší limity z matiky I jsem na toto fórum posílal. Najdeš je tam i s řešením od někoho z kolegů. Stačí na mém profilu dát zobrazit má témata.

5. Pokud bys měl ještě s něčím problém, tak mě ve škole odchytni.

#9 10. 10. 2010 12:01

fordox

ahoj,
odhalil jsi me:-). Dal jsem to do uciva SS, protoze jsem nechtel pomoci ten priklad vyresit, ale jen pomoc s rozlustenim vlastniho zapisu, coz mi prislo, ze by se spise hodilo do uciva SS, ale podle odpovedi jsem se docela mylil.
Jinak myslim, ze je dobre, ze jsi se mi takhle ozval, protoze je dost mozne, ze bych sem daval priklady, ktere uz tady jsou vyresene.
Jinak podle prvnich hodin vypada, ze ta matika bude fakt zajimava:)

Diky Olinovi, myslim, ze uz to chapu.

#10 10. 10. 2010 12:53

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

↑ fordox:

Určitě sem házej všechno, tady na fóru se celkem obtížně hledají konkrétní vyřešené úlohy (jen milá kolegyně jelena to zvládá levou zadní). Spíš navrhni nějaké (částečné) řešení a určitě někdo pomůže.

A klidně sem pošli i své spolužáky. Loni tady bylo jen asi 5 současných druháků a všem se dostalo pomoci.

Hezký zbytek víkendu přeji.

Zápatí