Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
množina I je vlastně jen takové počítadlo, ty z ní postupně vybereš její prvky a označíš jimi množiny, abys je od sebe odlišil. Obvykle je např. I={1,2,3,4,5},
jsou pak 
A co se týče toho pod průniky a sjednoceními...ten symbol značí, (průnik) sjednocení všech množin
, tedy v mém případě
.
↑ Tychi:
S množinou I je problém. Ta množina může být i nespočetná, takže vybrat z ní prvky, jak píšeš, jen tak nepůjde. Jak kdysi pan Cantor ukázal, prvky nespočetné množiny nelze opatřit indexy 1,2,3,...
↑ fordox:
Kolegyně ↑ Tychi: to popsala na jednoduchém příkladu a myslím, že velmi názorně tak, aby to student SŠ snadno pochopil.
Abych uspokojil nároky na korektnost, které vznáší kolega ↑ Pavel: , pokusím se o obecnější vysvětlení:
Je dána množina
, při čemž každému
je přiřazena množina
.
Jde tedy o jakousi funkci
, jejímž definičním oborem je množina
a oborem funčních hodnot množina jakýchsi množin
(milovníci dobré češtiny snad prominou). Namísto symbolu
pro hodnotu této funkce v "bodě"
však píšeme stručněji
.
Hodnotou funkce
v "bodě"
je tedy množina
.
Symbol
značí množinu těch prvků, které patří aspoň do jedné z množin
, kde
.
Symbol
značí množinu těch prvků, které patří do každé z množin
, kde
.
Například je-li
, potom
,
.
Symbol
znamená množinu prvků, které patří do X a při tom nepatří do Y.
chapu spravne, ze toto
vlastne se rovna mnozine I? a u toho uvvedeneho prikladu jsou A1,A2,A3 jednoprvkove mnoziny, nebo to jsou proste mnoziny, ktere obsahuji prvky 1,2,3, ale nejsou jednoprvkove?protoze jsou - li jednoprvkove, pote nechapu ten prunik
↑ fordox:
Nenene, to nějak chápeš úplně špatně. O množinách
neříká kolega Rumburak vůbec nic. V podstatě popisoval to, že pokud je množina
nějaká konečná, pak můžeme tyto "velké" symboly sjednocení a průniku nahradit malými. Zkusím nějaký konkrétnější příklad:
Potom platí
Zkusím uvést jeden ne zcela triviální příklad (snad by ale mohl být na SŠ úrovni pochopitelný), který ilustruje využití této notace pro průniky či sjednocení nekonečně mnoha množin. Označme
(jde o otevřené intervaly s krajními body 0 a 1/n)
Pak dostáváme
,
jelikož množiny
obsahují pouze kladná čísla a pro každé
najdeme takové
, že
, takže
. Protože v jedné z množin
číslo
neleží, nemůže ležet v jejich průniku (taková je definice), proto je celkový průnik prázdná množina, přestože pokud bychom "pronikli" pouze konečné množství těchto množin, dostaneme neprázdnou množinu.

Ahoj Jiří,
1. Přesouvám do sekce vysoké školy. Přeci jen jsi studentem IES a toto je látka prvního semestru :-)
2. Moje loňské trable s de Morganovými pravidly tu najdeš.
3. U těchto pravidel potřebuješ dvě věci:
a) Pochopit, jak fungují. Budeš je potřebovat u několika důkazů a budou hrát roli ve statistice v druháku.
b) Znát důkaz těch rovností na zkoušku. Jeden z kolegů jednu rovnost dokazuje ve výše odkázaném tématu.
4. OT: Nějaké těžší limity z matiky I jsem na toto fórum posílal. Najdeš je tam i s řešením od někoho z kolegů. Stačí na mém profilu dát zobrazit má témata.
5. Pokud bys měl ještě s něčím problém, tak mě ve škole odchytni.
ahoj,
odhalil jsi me:-). Dal jsem to do uciva SS, protoze jsem nechtel pomoci ten priklad vyresit, ale jen pomoc s rozlustenim vlastniho zapisu, coz mi prislo, ze by se spise hodilo do uciva SS, ale podle odpovedi jsem se docela mylil.
Jinak myslim, ze je dobre, ze jsi se mi takhle ozval, protoze je dost mozne, ze bych sem daval priklady, ktere uz tady jsou vyresene.
Jinak podle prvnich hodin vypada, ze ta matika bude fakt zajimava:)
Diky Olinovi, myslim, ze uz to chapu.

↑ fordox:
Určitě sem házej všechno, tady na fóru se celkem obtížně hledají konkrétní vyřešené úlohy (jen milá kolegyně jelena to zvládá levou zadní). Spíš navrhni nějaké (částečné) řešení a určitě někdo pomůže.
A klidně sem pošli i své spolužáky. Loni tady bylo jen asi 5 současných druháků a všem se dostalo pomoci.
Hezký zbytek víkendu přeji.