Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 10. 2010 20:36 — Editoval halogan (13. 10. 2010 20:56)

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Multinomické koeficienty

Dobrý den,

na hodině statistiky jsme probírali multinomial coefficients a nějak mi to neleze do hlavy. Odkaz na slidy je následující (PDF, strana 14 a 15).

Co mám za problémy:

1) Pochopit to. Celé to vlastně stojí na tom Teorému 9. Není mi zas tolik jasné to kombinační číslo. Je to jaksi rozšířená binomická věta, ale nevím, jak se k tomu došlo. Měl byste někdo nějaké lidské vysvětlení? Můj návrh: rozkouskuju všechny ty závorky na jednotlivé nejmenší členy a spočítám, kolika způsoby se mohlo dojít k tomu mému konkrétnímu. Je to ale takové dost obecné.

2) Udělat úkol. Máme obdobu příkladu 20 z těch slajdů, ale s jednotlivé proměnné nejsou násobeny jen jedničkami. Naše znění dávat nebudu, ale podobně jak takto vypadá:

$(2a + 4b - 3c)^9$, zjisti koeficient u $a^3 b^4 c^2$. Můj návrh by byl: ${9 \choose 3,4,2} \cdot 2^3 \cdot 4^4 \cdot (-3)^2$.

---

Děkuji za komentáře.

Edit: koukám, že s bykem máme podobné problémy ve stejný čas :-) Budu sledovat i jeho téma a uvidíme, kde se objeví nějaká rada.

• (téma jako vyřešené označil(a) halogan)

#2 13. 10. 2010 20:54 — Editoval BrozekP (13. 10. 2010 21:07)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Multinomické koeficienty

1) $(x_1+\ldots+x_r)^n$ je součin n závorek $(x_1+\ldots+x_r)$. Kdybychom to měli úplně hloupě roznásobit, dostaneme součet $r^n$ členů, u každého členu tohoto součtu se z každé závorky vybere právě jedno $x_i$. Z těch $r^n$ členů se ale některé opakují. Protože vlastně každý člen tohoto součtu je permutace s opakováním, můžeme přes tyto různé permutace přesčítat (to je ta suma). Multinomický koeficient pak odpovídá počtu takových permutací.

2) S řešením souhlasím.

#3 13. 10. 2010 21:01 — Editoval Olin (13. 10. 2010 21:16)

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Multinomické koeficienty

Kolegovi byk7 jsem již odpověděl, avšak nevím, jestli je to to, co jsi chtěl slyšet. Zkusím nabídnout na multinomickou větu kombinatorický pohled, možná to pomůže. Nejprve krátký textík o multinomických koeficientech, převzatý z knihy Kapitoly z diskrétní matematiky (Matoušek, Nešetřil):

http://www.sdilej.eu/pics/81b38de658affbc1a3764842e5e2c3bb.jpg

Nyní uvažujme takto: chceme zjistit koeficient u $x_1^{k_1}x_2^{k_2} \dots x_m^{k_m}$ v rozkladu $(x_1 + x_2 + \dots + x_m)^n$. Kdybychom závorku roznásobovali, dělali bychom to takto: napsali bychom si ji n-krát za sebou a postupně ji procházeli, přičemž bychom při průchodu vybrali $k_1$-krát $x_1$ atd. až $k_m$-krát $x_m$. Kolik různých takových průchodů závorkami existuje? No tolik, kolik různých slov dokážeme poskládat z písmen $x_1,\, x_2,\, \ldots,\, x_m$, jestliže jich máme k dispozici právě $k_1,\, k_2,\, \ldots,\, k_m$.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí