Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ gadgetka:
Zdravím,
asi se očekává vzsvětlení postupu, že
se zobrazí pomocí přenesení přepony trojúhelníku o odvesných 1 a 1. Pokud k přeponě takového trojúhelníku (teď ji považují za odvesnu pro další trojúhelník) dostrojím ovesnu 1, tak přepona nového bude
. Délku této přepony přenesu na číselnou osu.
↑ jelena:
Užít lze také Euklidovu větu o výšce. Stačí
1. sestrojit Thaletovu kružnici nad úsečkou AB o délce 4.
2. sestrojit na úsečce bod X, který ji rozdělí na dvě úsečky o délkách 1 a 3
3. tímto bodem X vést kolmici k úsečce AB
4. průsečík této kolmice a Thaletovy kružnice označit C
Pak úsečka CX má délku sqrt 3.
Zdravím kolegy, aby byl výčet kompletní, doplním ještě řešení, které považuji za nejrychlejší: sestrojíme libovolnou úsečku XY, |XY| = 1, následně vedeme bodem Y kolmici (přímku) k této úsečce, nakonec sestrojíme kružnici o poloměru 2 a středu X, její průsečík s kolmicí (je jedno který) označíme Z. Úsečka ZY má požadovanou délku.
↑ Pavel:, ↑ Olin: děkuji a zdravím :-)
Lepší starých Řeků to stejně nevymyslíme - kolega Pavel navrhuje Eukleida o výšce (lze použit i o odvesné), my s kolegou Olinem - Pythagorovu větu v dvou variantech.
Já jsem jen reprodukovala výklad ze Základních poznatků z matematiky pro gymnázia - jak se zakresluji odmocniny přirozených čísel na osu postupným dokreslením 1 a přepony (teď jsem tu knihu našla v práci, zřejmě nekdo půjčoval si), tak reprodukuji i jinak, než slovně - viz odkaz.