Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 10. 2010 11:42

Vergil
Reputace:   

úhlová rychlost, otáčky

Ahoj, potřebovala bych poradit

automobil jede rychlostí 90 km/hod. Určete
a) úhlovou rychlost, kterou se otáčejí kola automobilu
b) počat otáček kola za sekundu
c) počet otáček kola na trati dlouhé 90 km
Poloměr kol automobilu je 40 cm

Výsledky

a) 62,5 rad/s
b) 9,95 s^-1
c] 35 828

poznámka:

bod a -  úhlovou rychlost jsme vypočítala-vyšlo mi to podle výsledku
  bod b -  tento bod vůbec nevím jak vypočítat
  bod c -  mi vychází špatně (35 809) , vypočítala jsem si prvně obvod kola a pak jsme dosadila do vzorce n=s/o , ale nevyšlo mi to.

.....kde dělám chybu?

• (téma jako vyřešené označil(a) b.r.o.z1)

#2 16. 10. 2010 11:57

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: úhlová rychlost, otáčky

↑ Vergil:

Zdravím,

b) najit f podle vzorce $\omega=2\pi f$

c) mi vychází, napíš, prosím, podrobně postup, jak dosazuješ.

OT: proč používáš ženský rod (sloveso, minulý čas), když v jiných tématech mužský? Děkuji.

#3 16. 10. 2010 12:42

Vergil
Reputace:   

↑ jelena:

Už minule jsem chtěla reagovat na ty tvoje dotazy a komentáře, nakonec jsem se na to vykašlala, ale ty si stejně nedáš pokoj :-D ... takže u bodu C je napsané jak jsem postupovala co víc bys ještě chtěla? Snad víš jak se vypočítá obvod kruhu, ne? U tebe by mě to totiž překvapilo, kdyby si něco nevěděla :-D ... a taky jsme si myslela, že se tu řeší příklady a ne to, že jednou je příspěvek psaný v mužském rodě a jednou v ženském.. jediný kdo se nad tím pozastavuje jsi ty... minule mi ostatní rádi poradili, a tobě se nelíbilo, že mi napsaly vzorečky, tak jsi hned musela napsat slohovku na to jak jsi chytrá, ale líná něco vypisovat... :-D ... mohla sis ušetřit čas a nepsat to tam, my tady všichni víme jak si chytrá, nemusíš nám to připomínat... ;-)  ... a pro tvou informaci  vergil existuje, je to jeho profil a je to chlap, ale já jsem ženská... ;-) ... takže kdyby si to ještě pořád nepochopila, tak někdy píšu já skrze jeho profil, někdy mi on pomůže napsat ty příklady sem na fórum, takže to píše v mužském rodě, asi taky nepředpokládal, že by to tady někdo mohl takhle řešit ;-)

#4 16. 10. 2010 13:19 — Editoval b.r.o.z1 (16. 10. 2010 13:20)

b.r.o.z1
Místo: Oktáva Gymnázium
Reputace:   15 

↑ Vergil:
Ahoj. Musím zareagovat:

Tvé chování není absolutně adekvátní. Jelena ti naprosto přesně, jasně a srozumitelně napsala co máš použít a co dělat (jinak mimochodem, při troše práce bys to také zvládl/a - najít vzoreček $\omega=2\pi f$ není teda vůbec žádný problém(bere se to na SŠ). To že Ti něco nevychází? Ty kritizuješ lidi, co pomáhají, ale když se podívám na TVÉ příspěvky, žádný nebyl někomu cizímu, všichni radí Tobě a ještě se vztekáš a nadáváš jeleně, která Ti pomáhá?Fuj.

A když chceš vědět, kde děláš chybu, bylo by lepší sem dát postup.

Ahoj

"Vím, že nic nevím." Sokrates

#5 16. 10. 2010 13:21

jelena
Jelena

↑ Vergil:

protože - když dosadiš pi=3,14, tak to vychází (pokud je pi z kalkuláčky, tak máš svůj výsledek).

Dívám se na ostatní příspěvky a témata od stejného kolegy (podle forum-jména), abych věděla jak podrobně a v jakém stylu vysvětlovat a společně řešit problém. Zda podle VŠ (kolega Vergil řešil dif. rovnice, například). S nějakou neurčitou existenci "s profilem" se mi komunikovat nechce.

Další slohovku - až se mi bu chtit procvičovat češtinu, teď nemám čas, omluva. A vyříd, prosím, můj pozdrav kolegovi Vergilovi. Jinak zde je sekce Připomínky, ve které si můžeš nechat posoudit své předchozí téma, jak moc splňuje místní pravidla a zda má odpověď splňovala smysl slovesa "poradit".

#6 16. 10. 2010 13:23

jelena
Jelena

↑ b.r.o.z1: děkuji za zastání, je mi jasné, že můj přístup dost tvrdý, ale jiný nebude.

#7 16. 10. 2010 13:24

b.r.o.z1

↑ jelena:
tvrdý mi nepřijde, každopádně vždy všem pomůžeš a vysvětlíš.

#8 16. 10. 2010 13:40

Vergil
Reputace:   

↑ b.r.o.z1:
vzoreček, který si vypsal, jsem si vyhledala ještě předtím než jsem sem tento příspěvek vložila.. už v příspěvku jsem psala, že úhlovou rychlost jsem vypočítala ;-) a vyšla mi podle výsledku, že jen mi nevychází bod C a že bod B nevím jak vypočítat... :-)  ... A nevím kde jsi to vzal, ale vůbec jsem nikdy nekritizovala lidi co mi pomáhali... Poprvé teď jsem reagovala na JELENU, která už od minulého příspěvku má dotazy, které nějak nesouvisí s tím, co tady vkládám a má určité narážky... a taky nevím kdo se tady vzteká, ale já to určitě nejsem... ;-) a přišla jsem sem pro radu !

#9 16. 10. 2010 13:45 — Editoval Vergil (16. 10. 2010 13:50)

Vergil
Reputace:   

↑ b.r.o.z1:

jo a ještě k tomu vzorečku, sice se bod A nepočítá přesně podle toho vzorečku, ale prostě mi nemusíš říkat, že si ho neumím vyhledat, když jsme ho vyhledaný měla ;-) děkuji

A vůbec mi nejde o to, to tady jen hloupě opisovat !!!!

#10 16. 10. 2010 14:01

jelena
Jelena

↑ Vergil: děkuji za názory, pokud je ještě nefyzikálního - prosím do sekce "Připomínky". Děkuji.

Podařilo se již vyřešit všechno? Děkuji.

#11 16. 10. 2010 14:07

Vergil
Reputace:   

↑ jelena:
tak jestli s neurčitou existenci hodláš komunikovat, tak bych něco měla :-)

tak bod C: použiju vzorec o=2pí*r (pí dosazuji normálně z kalkulačky), pak jsme použila vzorec n=s/o kde s je 90 000 m a o=ten obvod. a vychází mi to těch 35 809, což je špatně... stačí to takhle? :-)

#12 16. 10. 2010 14:09

b.r.o.z1

↑ Vergil:
ta odpověď byla jasná a jelena ti již už napsala ↑ jelena:
je rozdíl jestli dělíš pí z kalkulačky: 3,141592654
nebo jestli dělíš zaokrouhleným pí: 3,14
- v tomto se hodnoty rozchází

#13 16. 10. 2010 14:10

Vergil
Reputace:   

↑ jelena:

Jinak děkuji za pomoc s bodem B, ten mi po dosazení vyšel ;-)

#14 16. 10. 2010 14:13

Vergil
Reputace:   

↑ b.r.o.z1:

Dobrý už to mám! díky

Zápatí