Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 10. 2010 19:59

rimer
Reputace:   

limita postupnosti

zdravim, prosim mohol by mi niekto vysvetlit
http://www.sdilej.eu/pics/fff81748e47476c05714152db3821932.jpg
co znamena $n,n_0,a$ resp. cela ta podmienka $n\geq n_0,|a_n-a|<\varepsilon$ slovne?

• (téma jako vyřešené označil(a) rimer)

#2 18. 10. 2010 00:29

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: limita postupnosti

pro "en větší nebo rovno en nula je absolutní hodnota á en mínus á menší než epsilon"

#3 18. 10. 2010 00:53 — Editoval Oxyd (18. 10. 2010 00:55)

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Re: limita postupnosti

a je hodnota té limity -- v našem případě je a = 1. epsilon je maximální vzdálenost členů posloupnosti od limity, jakou chceme povolit. n_0 je index počátečního členu, od kterého -- tedy pro všechna n větší než n_0 -- platí požadovaná podmínka, tedy že vzdálenost n-tého členu od limity je menší než zvolené epsilon.

Ještě víc slovně: To, že limita je rovna 1 znamená asi tolik: Zvolíme si, jak daleko maximálně můžou být členy od 1 (epsilon) -- pak pro každou takovouhle maximální povolenou vzdálenost musí existovat (a to je to, co dokazujeme) nějaký počáteční člen, od kterého dál už všechny členy jsou blízko k limitní hodnotě.

A úplně klasicky: Nepřítel nám hodil úplně malinké epsilon -- my mu to musíme naopak oplatit nějakým n_0 takovým, že od n_0-tého členu dál jsou členy nejvýš tak blízko, jak on si řekl. Když mu dokážeme odpovědět na každé (kladné) epsilon, které nám zákeřně předhodí, tak vyhráváme a posloupnost konverguje k a. Když ale po nás hodí nějaké epsilon, které bude tak malinké, že mu nebudeme moct hodit n_0 na oplátku, tak prohráváme a posloupnost k a nekonverguje. (Pořád může být konvergentní, ale nekonverguje k a.)

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

Zápatí