Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 10. 2010 20:47

legy
Zelenáč
Reputace:   

Důkaz LN trojce vektorů

Zdravim, tento priklad je naprosto trivialni. Alespon, mi tak pride po dosazeni a po logicke strance taky, kdyz mam 2 LN vektory a sectu je, vysledek je take LN. Predpokladam, ze jde o vektorovy soucet. Ale nenapad me zpusob, jak to dokazat, mne maticke dukazy nikdy moc nesly. Mozna pres matice? Ale potrebuju trknout. Predem diky.
http://www.sdilej.eu/pics/1559878758e87613af07a197ca7394a4.jpg

#2 18. 10. 2010 21:11

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Re: Důkaz LN trojce vektorů

Napsat to do matice ti tady nepomůže. Byl by to dobrý nápad, kdybys měl vektory zadané konkrétně čísly, což tady ale nemáš.

Je třeba pracovat přímo z definice: Trojice vektorů x, y, z se nazve lineárně nezávislá pokud platí $\alpha \vec{x} + \beta \vec{y} + \gamma \vec{z} = \vec{0} \Rightarrow \alpha = \beta = \gamma = 0$. Tzn. jediná možnost, jak z těch tří vektorů nakombinovat nulový vektor, je vynásobit je všechny nulou.

O u, v, w uvedenou podmínku předpokládáme. Potřebujeme dokázat její platnost pro a, b, c. Budeme si hrát s takovouhle rovnicí:

$ \alpha \vec{a} + \beta \vec{b} + \gamma \vec{c} = \vec{0}$

a chceme z téhle rovnosti -- a toho, že u, v, w jsou LN -- vyvodit, že všechny tři koeficienty musí nutně být nulové.

Stačí takhle?

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#3 18. 10. 2010 21:28

legy
Zelenáč
Reputace:   

↑ Oxyd:
At nad tim premyslim, jak premyslim, nemohu si pomoci, proc to dokazovat pres nulovy vektor. "Je třeba pracovat přímo z definice: Trojice vektorů x, y, z se nazve lineárně nezávislá pokud platí . Tzn. jediná možnost, jak z těch tří vektorů nakombinovat nulový vektor, je vynásobit je všechny nulou. " Bez problemu chapu. "O u, v, w uvedenou podmínku předpokládáme" Taky naprosto jasny. Nevim vsak jak a proc to dokazovat take pro a,b,c a pak pises, ze budeme pracovat s takovouto rovnici, ale pak zminujes i rovnost. Tady se uz ztracim, mohl bych te pozadat o trochu polopatictejsi rozvedeni? Jsem clovek primitivniho razu.

#4 18. 10. 2010 21:44

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

↑ legy:

Zadání chce, abychom dokázali, že a, b, c jsou lineárně nezávislé. To znamená, že máme ověřit, že tyto vektory splňují definici lineární nezávislosti. Proto to potřebujeme pro a, b, c dokázat -- je to vlastně přesně to, co se po nás chce. Slova rovnost a rovnice používám synonymně, omlouvám se, pokud tě to zmátlo. :-)

K tomu "Jak to dokázat" -- umíme rozepsat a, b, c pomocí u, v, w ze zadání.

$\alpha \vec{a} + \beta \vec{b} + \gamma \vec{c} = \vec{0}$
$\alpha \left( \vec{u} + \vec{v} \right) + \beta \left( \vec{v} + \vec{w} \right) + \gamma \left( \vec{w} + \vec{u} \right) = \vec{0}$

Teď je to otázka úpravy rovnice a použití předpokladu, že u, v, w jsou LN, abychom odvodili, že $\alpha, \beta, \gamma$ jsou všechny 0.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#5 18. 10. 2010 22:03

legy
Zelenáč
Reputace:   

↑ Oxyd:p
To jo, rovnici obycejne roznasobim, ale pak nevim, co dela s temi alfa, beta, gama nasobky vektoru. Pokud je rozepisu po jednotlivych souradnicih, nadelam si poradnou porci neznamych, to je hloupost. Porad nevim, jak ale z teto rovnice dokazat, ze alfa, beta a gama jsou nuly, jestlize vsechno to jsou obecne nezname.

#6 18. 10. 2010 22:09

LukasM
Reputace:   193 

↑ legy:
Po souřadnicích je těžko rozepíšeš, vždyť vůbec není určeno co je to za vektory, klidně to mohou být nějaké funkce, nebo co já vím.

Roznásob, a pak si dej na levé straně k sobě všechna u,v,w. Z toho, a z toho co napsal Oxyd ve svém prvním příspěvku (v 1. TeX rámečku), bys mohl něco vykoukat.

#7 18. 10. 2010 22:22 — Editoval legy (18. 10. 2010 22:32)

legy
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:
Udelal jsem a jak pises, pride mi to vskutku velice podobne. Ale porad me nenapada uprava, jak docilit stejneho vyrazu a co dal. Nejsem matik, nevidim to v tom. At se sebe vic snazim.. :( Nemylim-li se, by ty konstanty stejne, mohu vytknout a docilim stejne rce, jako psal Oxyd. Ale i tak pak bych asi nevedel k cemu mi to bude dobre. Vim, ze pro vas, jakozto pro matiky to je tristni, ze to v tom asi nevidim, ale matika nikdy nebyla muj obor. :/

#8 19. 10. 2010 09:28 — Editoval LukasM (19. 10. 2010 09:30)

LukasM
Reputace:   193 

↑ legy:
Já jsem ale neříkal že máš docílit přesně stejného výrazu. Měl by ses dostat k tomuto:
$\left( \alpha + \gamma \right) \cdot \vec{u} + \left( \alpha + \beta \right) \cdot \vec{v} + \left( \beta + \gamma \right) \cdot \vec{w}= \vec{0}$.

Když se na to podíváš, tak uvidíš, že jsme vlastně nakombinovali nulový vektor z trojice vektorů u,v,w - ale protože tato trojice je lineárně nezávislá, víme, že příslušné koeficienty (v tomhle případě ta čísla v závorkách) musí být všechny nulové. Pokud tedy všechny závorky položíš rovny nule, a dopočítáš hodnoty $\alpha, \beta, \gamma$, dostaneš se k tomu co potřebuješ.

Zápatí