Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 10. 2010 09:12 — Editoval FliegenderZirkus (20. 10. 2010 09:19)

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Rozvoj funkce v mocninnou řadu

Ahoj, jak mám prosím rozumět zadání: Danou funkci f(x) rozviňte v mocninnou řadu s středem v daném bodě. Určete interval, v němž řada konverguje. $f(x)=\cos(x) \sin(3x),\ x_0=0$
Můžu si napočítat několik derivací té funkce v nule a pak napsat něco jako $f(x)=3x-6{x}^{3}+{\frac {22}{5}}{x}^{5}+O \left( {x}^{7} \right)$, ale to je Taylorův polynom, ne nekonečná řada. Mám tedy nějak odhadovat, jak se bude dál vyvíjet posloupnost těch koeficientů u lichých mocnin x a pokoušet se tu řadu zapsat pomocí sumace? Nebo jde ten rozvoj vydolovat ze znalosti $\cos x = \sum^{\infty}_{n=0} \frac{(-1)^n}{(2n)!} x^{2n}$ a $\sin {3x} = \sum^{\infty}_{n=0} \frac{(-1)^n}{(2n+1)!} (3x)^{2n+1}$? Konvergenci bych očekával na R, ale jak pohnout s limitou $\lim_{n \to \infty} =\frac{f^{(n)}(\x)}{n!}{x}^{n}$, která by měla jít k nule, když ani žádný vztah pro n-tou derivaci té funkce nemám a posloupnost těch derivací možná ani není omezená? Nejspíš na to jdu úplně špatně...díky za rady

• (téma jako vyřešené označil(a) FliegenderZirkus)

#2 20. 10. 2010 09:27

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Rozvoj funkce v mocninnou řadu

Myslím,  že Ti pomůže toto:

$f(x)\,=\,\cos(x) \sin(3x)\,= \frac{1}{2}(\sin \,4x\,+ \,\sin \,2x)$ .

#3 20. 10. 2010 09:49

netolinda
Zelenáč
Reputace:   

Může te mi někdo vysvětlit jak spočítat rovnice 3/x + 8/y=3, 15/x-4/y=4
Prosím moc o pomoc
Netolinda

#4 20. 10. 2010 09:56 — Editoval Cheop (20. 10. 2010 10:31)

Cheop
Místo: okres Svitavy
Škola: PEF VŠZ Brno (1979)
Pozice: důchodce
Reputace:   366 

↑ netolinda:
1) Zaveď substituci:
$a=\frac 3x\nlb=\frac 4y$
Dostaneš:
$a+2b=3\nl5a-b=4$ dopočítáš a, b a pak následně x, y
2)

Nikdo není dokonalý

#5 20. 10. 2010 13:54

Rumburak

↑ FliegenderZirkus:
1. Vzhledem k tomu, že Taylorův (resp. Maclaurinův) rozvoj funkce  sin x  je platný pro každé x reálné (dokonce pro každé x komplexní),
pak prostřednictvím substituce x  =  c*t , kde c je libovolná (obecně komplexní a konečná) konstanta,  není problém ani u funkcí
tvaru $h_c(t)=\sin(ct)$  a jejich lineárních  kombinací.

2.  Vztah  $\frac{e^x}{x^2+2}=\sum_{n=0}^{\infty} \frac{x^n}{(x^2+2)n!}$ není rozvojem funkce vlevo do mocninné řady, ale platí (v reálném oboru bez výjímek).
K Mcl. rozvoji této funkce mne nenapadá jiná cesta,  než použít součin řad, z nichž prvou bude známý rozvoj exponenciály, druhou pak
$\frac{1}{x^2+2} =\frac{1}{2}\sum_{k=0}^{\infty} \(-\frac{x^2}{2}\)^k,\,|x| < \sqrt{2}$  (geom. řada o kvocientu $-\frac{x^2}{2}$ ).

#6 20. 10. 2010 13:59

Rumburak

↑ netolinda:
Příště si k novému tématu založ nové vlákno, a to ve vlastním zájmu, protože takto by Tvé téma mohlo zapadnout.

#7 21. 10. 2010 13:17

FliegenderZirkus

↑ Rumburak:
A jde z takového součinu explicitně vyjádřit posloupnost $c_n$ z výrazu $\frac{e^x}{x^2+2}=\sum_{n=0}^{\infty}c_n x^n$? Co tím myslím: máme začátek Maclaurinovy řady funkce$f(x)=\frac{e^x}{x^2+2}$:
${\frac {1}{2}}+{\frac {1}{2}}x-{\frac {1}{6}}{x}^{3}+{\frac {1}{48}}{x}^{4}+ \cdots $, jde ta posloupnost $(\frac12,\, \frac12,\, 0,\, \frac{-1}{6},\, \frac{1}{48}, \,...)$ vyjádřit vzorcem pro n-tý člen? Pokoušel jsem se o to takhle:
Máme rozvoje:
$e^x=\sum_{n=0}^{\infty}a_n x^n=\sum_{n=0}^{\infty} \frac{x^n}{n!}$
$\frac{1}{x^2+2} =\sum_{n=0}^{\infty}b_n x^n=\frac{1}{2}\sum_{n=0}^{\infty} \(-\frac{x^2}{2}\)^n$
koeficient u x^n ve výsledném součinu a tedy i n-tý člen c_n podle mě bude:
$c_n=\sum_{i=0}^{n}a_i b_{n-i}$
a výsledek by se tedy dal zapsat jako:
$\frac{e^x}{x^2+2}=\sum_{n=0}^{\infty}\sum_{i=0}^{n}a_i b_{n-i} x^n=\sum_{n=0}^{\infty}\sum_{i=0}^{n} \frac{1}{i!}\cdot \frac{-1}{4}((-1)^{n-i+1}-1)(-1)^{\frac{(n-i)(n-i+1)}{2}}(\frac{1}{2})^{\frac{n-i}{2}} x^n$
Všechny ty zběsilosti mi tam vyskákaly, když jsem vyjadřoval tu posloupnost $b_n=-\frac14 ((-1) ^{n+1}-1) (-1)^{\frac{n(n+1)}{2}}(\frac12) ^{\frac{n}{2}}$, což určitě jde jednodušeji :) I když jsem se tedy vlastně nikam nedobral, zajímalo by mě, jestli je aspoň ta myšlenka správná. Zkoušel jsem to dát do Maple, ale nezvládl to, jen vím, že ta posloupnost b_n je správně.

#8 21. 10. 2010 13:29

FliegenderZirkus

Můj včerejší (druhý) příspěvek se mi zobrazil dvakrát, tak jsem jeden z nich smazal, ale už tu naní ani jeden :-) Pro pořádek ho sem umístím, má být na místě #3 a další příspěvky mají být o jeden níže...

#9 21. 10. 2010 13:40

Rumburak

↑ FliegenderZirkus:
Ano, ta myšlenka je správná. Pokoušel jsem se to i přepočítat, ale dnes na to nemám :(.  Jak by to šlo jednodušeji, mne také nenapadá.

#10 26. 10. 2010 21:08

FliegenderZirkus

Zkusím se ještě zeptat na obecnější úrovni: uvažujme reálnou funkci f(x), která je vyjádřená pomocí násobení, sčítání a skládání elementárních funkcí, má na R derivace všech řádů a nevím co ještě požadovat, prostě je rozumná.
Je pravda, že jen pro některé speciální případy takových funkcí umím vyjádřit jejich n-tou derivaci jako funkci n, x? V obecném případě vzorec pro n-tou derivaci nemusí existovat, že? Snad je intuitivní, co myslím slovem „vzorec”, třeba:
$f(x)= \sin(x)$, $f^{(n)}(x)=\sin(x+\frac{\pi n}{2})$.
Jestli je tohle pravda, tak by z toho třeba mohlo plynout, že ta moje posloupnost c_n z Maclaurinova rozvoje $f(x)=\sum_{n=0}^{\infty}c_n x^n$ nemusí být vyjádřitelná vzorcem pro n-tý člen..? Nebo se mi vždy podaří nalézt aspoň nějaké vyjádření pomocí sumace, jako v tom mém konkrétním případě:
$\frac{e^x}{x^2+2}=\sum_{n=0}^{\infty}c_n x^n$
$c_n=\sum_{i=0}^{n} \frac{1}{i!}\cdot \frac{-1}{4} \left( \left(-1 \right)^{n-i+1}-1\right)\left(-1\right)^{\frac{(n-i)(n-i+1)}{2}}\left(\frac{1}{2}\right)^{\frac{n-i}{2}}$
Mimochodem, nejde ta poslední suma zjednodušit, nebo dokonce zapsat v uzavřeném tvaru? Dík!

#11 27. 10. 2010 11:51 — Editoval Rumburak (27. 10. 2010 13:43)

Rumburak

↑ FliegenderZirkus: Nevím, zda ony dotazy správně chápu. Pokusím se tedy odpovědět, co je mi o tom známo.

Jestliže na intervalu $I=(-R,\,R)$  , kde $R > 0$, platí identita $f(x)=\sum_{n=0}^{\infty}c_n x^n$ , potom řada vpravo je nutně konvergentní
též pro každé komplexní $x$ splňující $|x|< R$.  Množinu všech komplexních čísel $z$ splňujících nerovnost  $|z|< R$ označme $K$ .
Geometricky je to otevřený kruh (v Gaussově rovině) o středu 0  a poloměru $R$ a na něm je tedy definována funkce $g(z)\,:=\sum_{n=0}^{\infty}c_n z^n$
I v komplexním oboru platí, že mocninnou řadu lze uvnitř konvergenčního kruhu derivovat (podle komplexní proměnné) "člen po členu",
při tom takto zderivovaná řada má stejný poloměr konvergence jako řada původní.  Funkce $g$ má tedy v $K$ derivace všech řádů
(tj. derivace dle kompl. proměnné) , které jsou vyjádřitelné odpovídajícími řadami. Rovněž platí známý vzozec $c_n = \frac{g^{\(n\)}(0)}{n!}$ .
Novinkou proti analýze v reálném oboru je, že koeficient $c_n$ lze též vyjádřit integrálem
$c_n=\frac{1}{2\pi i}\int_{\Gamma}\frac{g(z)}{z^{n+1}}\text{d} z$ ,
kde $\Gamma$ může být (pro zjednodušení) libovolná kladně orientovaná kružnice splňující též podmínky
1) $\Gamma$ leží celá v kruhu $K$ ,
2) bod 0 leží uvnitř kruhu, jehož hranicí je  $\Gamma$ .
Na bližší volbě takové kružnice hodnota onoho integrálu nezávisí. 

O funkci $g$ s výše uvedenými vlastnostmi říkáme, že je holomorfní na kruhu $K$.
Funkce $f$ je tedy holomorfně rozšiřitelná na kruh $K$, což je podmínka nutná (a zřejmě i postačující) k tomu, aby funkce $f$ byla rozvinutelná
v Maclaurinovu řadu na intervalu $I$.

POZNÁMKA: Aby komplexní  funkce kompl. proměnné byla na otevřeném kruhu $K$ holomorfní, k tomu již stačí, aby v každém bodě tohoto kruhu
měla derivaci 1. řádu (míněna derivace podle kompl. proměnné).  Takovouto podmínkou bývá holomorfnost funkce definována - existence i všech
derivací vyšších řádů a rozvoj funkce v MacLaurinovu řadu jsou tím již zaručeny, což je poměrně zajímavé.

Zápatí