Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím o pomoc s výpočtem tohoto příkladu. Budu moc vděčen za výpočet s postupem, předem děkuji.
Př. Každé písmeno, ze kterého se skládá slovo „automobil“, je napsáno na jednom lístku. Všech devět lístků je řádně promícháno. Náhodně vybereme čtyři lístky (a) s vracením, b) bez vracení). Jaká je pravděpodobnost, že z nich lze postupně sestavit slovo „auto“ (tj. na prvním vybraném lístku je A, na druhém U, na třetím T a na posledním O)?
Pokoušel jsem se to řešit v případě a) s vrácením pomocí Binomického rozdělení a došel jsem k 26t%tní pravděpodobnosti, což mi přijde jako špatný výsledek.
↑ ___JIRIK___:
Skus napisat postup akym si na to prisiel a skusime tam najst chybu, pretoze mas pravdu, ze 26% je zly vysledok :) Spravny vysledok je
.
V pripade b) je trochu vyssia pravdepodobnost, pretoze ked napriklad v prvom tahu vytiahneme A, tak uz ho dalej nepotrebujeme, takze ak ho nevratime naspat, tak potom je vyssia pravdepodobnost, ze v druhom tahu vytiahneme U, atd.
Konkretne je tato pravdepodobnost
.
Vzhledem k tomu, že se jedná o případ s vrácením, tak se použije Binomické rozdělení. Řešil jsem už několikrát a teď jsem se možná konečně dostal ke správnému výsledku.
x=4 (počet lístků, který chceme vytáhnout) n=4 (počet tahů) x~Bi(n,Pí) => x~Bi(4, 4/9=0,44)
Vycházím z tedy z Binomického rozdělení, pro které platí:
P(x)= kombinační číslo n nad x * Pí na x * (1-Pí)na (n-x)
po dosazení:
P(4)= kombinační číslo 4 nad 4 * 0,44 na 4 * (1-0,44)na 0 = 0,037 = 3,7%
(Chybu jsem udělal v dosazení -> místo 4 jakožto počet tahů, jsem dosazoval 9)
ad b) s vrácením bude dle mého názoru možné vypočítat pomocí hypergeometrického rozdělení, hned na to mrknu a písnu zda vyšlo či ne.
↑ ___JIRIK___:
Neviem, ci celkom rozumiem tomu postupu, ale mam taky pocit, akoby si v nom nezohladnil podmienku, ze tie listky musime tahat presne v tom poradi (cize najprv A, potom U, atd.), a nie hocijako. Je to tak? :)
Tuhle podmínku jsem tam nezohlednil, to je právě to, že nevím jak :/
↑ ___JIRIK___:
Tak skusime to inak. V prvom tahu je pravdepodobnost
, ze vytiahneme A. V druhom tahu
ze vytiahneme U a v tretom tahu
ze vytiahneme T. V stvrtom tahu je ale pravdepodnost, ze vytiahneme O az
, pretoze O je na dvoch listockoch. No a vynasobenim dostavame zelanu pravdepodobnost :)
Aha, tak to jsem netušil, že je to takto lehké :D Ale když se nad tím logicky zamyslím, tak to konečně chápu. Děkuju.
Stránky: 1