Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2010 12:22

___JIRIK___
Reputace:   

Pravděpodobnost - VŠ příklad

Prosím o pomoc s výpočtem tohoto příkladu. Budu moc vděčen za výpočet s postupem, předem děkuji.

Př. Každé písmeno, ze kterého se skládá slovo „automobil“, je napsáno na jednom lístku. Všech devět lístků je řádně promícháno. Náhodně vybereme čtyři lístky (a) s vracením, b) bez vracení). Jaká je pravděpodobnost, že z nich lze postupně sestavit slovo „auto“ (tj. na prvním vybraném lístku je A, na druhém U, na třetím T a na posledním O)?

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 22. 10. 2010 12:24

___JIRIK___
Reputace:   

Re: Pravděpodobnost - VŠ příklad

Pokoušel jsem se to řešit v případě a) s vrácením pomocí Binomického rozdělení a došel jsem k 26t%tní pravděpodobnosti, což mi přijde jako špatný výsledek.

#3 22. 10. 2010 13:37

mikee
Veterán
Reputace:   12 

↑ ___JIRIK___:
Skus napisat postup akym si na to prisiel a skusime tam najst chybu, pretoze mas pravdu, ze 26% je zly vysledok :) Spravny vysledok je $p = \frac{2}{6561} \approx 0,03%$.

#4 22. 10. 2010 13:43

mikee
Veterán

V pripade b) je trochu vyssia pravdepodobnost, pretoze ked napriklad v prvom tahu vytiahneme A, tak uz ho dalej nepotrebujeme, takze ak ho nevratime naspat, tak potom je vyssia pravdepodobnost, ze v druhom tahu vytiahneme U, atd.
Konkretne je tato pravdepodobnost $p = \frac{1}{1512} \approx 0,06%$.

#5 22. 10. 2010 14:12

___JIRIK___
Reputace:   

Vzhledem k tomu, že se jedná o případ s vrácením, tak se použije Binomické rozdělení. Řešil jsem už několikrát a teď jsem se možná konečně dostal ke správnému výsledku.

x=4 (počet lístků, který chceme vytáhnout) n=4 (počet tahů)    x~Bi(n,Pí) =>  x~Bi(4, 4/9=0,44)

Vycházím z tedy z Binomického rozdělení, pro které platí:
P(x)= kombinační číslo n nad x * Pí na x * (1-Pí)na (n-x)

po dosazení:

P(4)= kombinační číslo 4 nad 4 * 0,44 na 4 * (1-0,44)na 0 = 0,037 = 3,7%
(Chybu jsem udělal v dosazení -> místo 4 jakožto počet tahů, jsem dosazoval 9)

ad b) s vrácením bude dle mého názoru možné vypočítat pomocí hypergeometrického rozdělení, hned na to mrknu a písnu zda vyšlo či ne.

#6 22. 10. 2010 14:23

mikee
Veterán

↑ ___JIRIK___:
Neviem, ci celkom rozumiem tomu postupu, ale mam taky pocit, akoby si v nom nezohladnil podmienku, ze tie listky musime tahat presne v tom poradi (cize najprv A, potom U, atd.), a nie hocijako. Je to tak? :)

#7 22. 10. 2010 14:26

___JIRIK___
Reputace:   

Tuhle podmínku jsem tam nezohlednil, to je právě to, že nevím jak :/

#8 22. 10. 2010 14:45

mikee
Veterán

↑ ___JIRIK___:
Tak skusime to inak. V prvom tahu je pravdepodobnost $\frac{1}{9}$, ze vytiahneme A. V druhom tahu $\frac{1}{9}$ ze vytiahneme U a v tretom tahu $\frac{1}{9}$ ze vytiahneme T. V stvrtom tahu je ale pravdepodnost, ze vytiahneme O az $\frac{2}{9}$, pretoze O je na dvoch listockoch. No a vynasobenim dostavame zelanu pravdepodobnost :)

#9 22. 10. 2010 14:59

___JIRIK___
Reputace:   

Aha, tak to jsem netušil, že je to takto lehké :D Ale když se nad tím logicky zamyslím, tak to konečně chápu. Děkuju.

Zápatí