Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 10. 2010 15:09

geny
Zelenáč
Reputace:   

sudost,lichost

ahoj, jaká bude funkce y=arcsin(sinx) ? když jsem si ji nakreslila (jestli teda dobře), tak mi vyšla lichá, podle klíče má být lichá, ale podle pravidla lichá * lichá by měla být prý sudá... tak kdo víte, řekněte, prosím. děkuju. :-X :)

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 22. 10. 2010 15:28

geny
Zelenáč
Reputace:   

Re: sudost,lichost

a co se s nimi děje?

#3 22. 10. 2010 15:36 — Editoval Pavel (22. 10. 2010 15:37)

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

↑ geny:

Nejdná se tady o součin funkcí ale o skládání funkcí. Jsou-li f a g liché funkce splňující vlastnosti, které zaručí existenci f(g(x)), pak

$ f(g(-x))=f(-g(x))=-f(g(x)), $

a tedy funkce $f(g(x))$ je lichá.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#4 22. 10. 2010 15:51

geny
Zelenáč
Reputace:   

díky moc za odpověď. a jestli vám nebude vadit můj hloupý dotaz... jak poznám, že v daném příkladu je tento vzorec platný?

#5 22. 10. 2010 16:03

geny
Zelenáč
Reputace:   

to má mít něco společného s tím, že to jsou k sobě inverzní funkce? jo? ne? :-X

#6 22. 10. 2010 17:09

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

↑ geny:

Jsou to navzájem inverzní funkce, to je pravda. Nicméně to až tak se sudostí resp. lichostí nesouvisí. Stačí vzít v úvahu funkce $e^x$ a $\ln x$, jejichž složením na příslušném intervalu dostaneme opět identitu $x$. To je lichá funkce, přestože obě funkce předchozí nejsou ani sudé ani liché.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#7 22. 10. 2010 17:32

geny
Zelenáč
Reputace:   

děkuji. a pokud se zde nejedná o součin, jak to, že můžu hodnoty vynásobit a vyjde mi správný výsledek? tzn., sin^-1 * sin^1 * x ... z toho by bylo sin^0 což je 1 a 1 * x je x, což je lichá funkce... proč takto můžu násobit? díky.

#8 22. 10. 2010 17:36

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ geny:kde vidíš násobenie v tom zadaní? ja nikde

MATH IS THE BEST!!!

#9 22. 10. 2010 17:50

geny
Zelenáč
Reputace:   

právě proto se ptám, proč mi to, když to začnu násobit, i tak vyjde? a nahoře jsem psal, že to nevychází podle LxL= S, ale zapomněl jsem, že je to LxLxL, což by se PRÝ mělo rovnat celkově liché funkci... takže tak i tak to s tím násobením vyjde... poradil mi jeden chlapec, říkal jsem mu, že by se mělo jednat o skládání a ne součin a on mi odpověděl, že on to normálně násobí a vyjde to... tak jsem teďka dost ZMATENÁ!

#10 22. 10. 2010 18:28 — Editoval jarrro (22. 10. 2010 18:28)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ geny:násobenie a skladanie je rozdiel už aj pri najjednoduchších lineárnych funkciách zober si napr.
$f\left(x\right)=x+1$potom je$f\left(x\right)\cdot f\left(x\right)=x^2+2x+1$a$f\left(f\left(x\right)\right)=x+2$

MATH IS THE BEST!!!

#11 22. 10. 2010 18:34 — Editoval LukasM (22. 10. 2010 18:35)

LukasM
Reputace:   193 

↑ geny:
Já doplním, že produkt toho tvého tzv. "násobení",  tedy ta funkce x, vůbec není to co má vyjít. Neplatí totiž, že by funkce $arcsin{(sin{(x)})}$ a $x$ byly totožné, což si zřejmě myslíš. Jak vypadá ten tvůj obrázek?

#12 23. 10. 2010 10:35

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás,

kolegyňka ↑ geny: snad se pokouší aplikovat doporučení kolegy Olina a něco z vlastností sudých/lichých z odkazu na Wikipedii.

Asi bych kolegyňce doporučila držet se klasiky a na úvod po ověření definičního oboru ověřovat, zda f(x)=f(-x) pro sudou nebo f(x)=-f(-x) pro lichou nebo ani jedno pro ani sudou ani lichou (viz úvod Wikipedie). Ostatní vlastnosti snad jako pomocné, může být?

Přesně tento postup společně s užitím vlastnosti funkce arcsin(-x)=-arcsinx a sin(-x)=-sinx použil kolega ↑ Pavel:, děkuji.

Podrobný výklad je také v příspěvku kolegy Rumburaka v tomto tématu.

Vnesla jsem do tématu jasno nebo ještě větší zmatek? Děkuji.

Zápatí