Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, jaká bude funkce y=arcsin(sinx) ? když jsem si ji nakreslila (jestli teda dobře), tak mi vyšla lichá, podle klíče má být lichá, ale podle pravidla lichá * lichá by měla být prý sudá... tak kdo víte, řekněte, prosím. děkuju. :-X :)
↑ geny:
Nejdná se tady o součin funkcí ale o skládání funkcí. Jsou-li f a g liché funkce splňující vlastnosti, které zaručí existenci f(g(x)), pak
a tedy funkce
je lichá.
↑ geny:
Jsou to navzájem inverzní funkce, to je pravda. Nicméně to až tak se sudostí resp. lichostí nesouvisí. Stačí vzít v úvahu funkce
a
, jejichž složením na příslušném intervalu dostaneme opět identitu
. To je lichá funkce, přestože obě funkce předchozí nejsou ani sudé ani liché.
právě proto se ptám, proč mi to, když to začnu násobit, i tak vyjde? a nahoře jsem psal, že to nevychází podle LxL= S, ale zapomněl jsem, že je to LxLxL, což by se PRÝ mělo rovnat celkově liché funkci... takže tak i tak to s tím násobením vyjde... poradil mi jeden chlapec, říkal jsem mu, že by se mělo jednat o skládání a ne součin a on mi odpověděl, že on to normálně násobí a vyjde to... tak jsem teďka dost ZMATENÁ!
Zdravím vás,
kolegyňka ↑ geny: snad se pokouší aplikovat doporučení kolegy Olina a něco z vlastností sudých/lichých z odkazu na Wikipedii.
Asi bych kolegyňce doporučila držet se klasiky a na úvod po ověření definičního oboru ověřovat, zda f(x)=f(-x) pro sudou nebo f(x)=-f(-x) pro lichou nebo ani jedno pro ani sudou ani lichou (viz úvod Wikipedie). Ostatní vlastnosti snad jako pomocné, může být?
Přesně tento postup společně s užitím vlastnosti funkce arcsin(-x)=-arcsinx a sin(-x)=-sinx použil kolega ↑ Pavel:, děkuji.
Podrobný výklad je také v příspěvku kolegy Rumburaka v tomto tématu.
Vnesla jsem do tématu jasno nebo ještě větší zmatek? Děkuji.