Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
40 studentu má být rozděleno na 4 stejně početné skupiny. Jaká je pravděpodobnost, že A a B budou ve stejné skupině?
Počet všech možných rozdělení těch studentů by mělo být asi 40C10 ne? Ale jak určit ty které jsou takové, že A a B jsou ve stejné skupině?
Díky za odpověď
↑ pravdepodbnost:Už jsem to vyřešil... snad... mělo by to být 4*(38C8)/40C10 je to tak?
↑ pravdepodbnost:
Zdravím, myslím, že v pořádku.
Neodpovídej si prosím sam novým příspěvkem (pokud ještě žádnou odpověď nemáš, je lepší editovat původní - první v tématu. Naopak, pokud už odpověď máš, je lepší doplnit nový příspěvek a sdělit, co je nového). Děkuji.
Zde je sbírku užitečných odkazů, snad poslouží.

Zdravím.
Výsledek je v pořádku, ale pro jistotu – jak jsi k němu došel? Počet všech možných rodělení studentů je
,
což není rovno 40C10.
↑ BrozekP:No, to sem si myslel, že je právě ten počet možných rozložení studentů. Jak bych to tedy měl upravit?

Mě by také zajímalo, jak se k výsledku došlo, protože mi není moc jasné, proč by to mělo být tak jednoduché.
Počet variant od ↑ BrozekP: mne také napadl, ale pokud dobře chápu zadání, tak máme 4 nějaké neočíslované skupiny. Hledáme tedy počet možných rozdělení na desetice.
Pokud bychom tedy očíslovali studenty od 1 do 40, pak by rozdělení:
1) [1, ..., 10], [11, ..., 20], [21, ..., 30], [31, ..., 40] a
2) [11, ..., 20], [1, ..., 10], [21, ..., 30], [31, ..., 40]
atd.
měla být brána jako jedno. Pavel je bere jako různá. Alespoň pokud jsem ten násobek správně pochopil.
↑ halogan: já jsem to brala jako rozdělení 40 prvků do skupin po 10 (tedy kombinaci po 10 ze 40), zápis od kolegy je trochu zvláštní, ale tak jsem to rozluštila (jmenovatel). Zdravím.

↑ halogan:
No jo, to máš pravdu. Počet rozdělení se tedy ještě musí vydělit počtem permutací čtyř prvků, celkový počet tedy bude
.
(Na výsledek to ale nemá vliv, když se berou příznivá rozdělení stejným způsobem jako všechna rozdělení.)
↑ halogan: :-) povídejte si s Pavlem B. a doufej, že se zastaví i Stýv. Já jsem svou úlohu splnila - zatoulaný příspěvek jsem našla a odkazy jsem umístila, nemohu si dovolit uvažovat, mějte se :-)
Jak to tedy je? Nějak se nevyznám v tom jak to tedy vymyslet...
Pro zajímavost doplním, že
dá stejný výsledek. Každý si může zkusit zdůvodnit proč. Je to dobré procvičení, které pomůže porozumět problému.
Jako bonusovou úlohu můžete zkusit najít alespoň DVĚ RŮZNÁ zdůvodnění, proč
je také správně.

↑ petrkovar:
K tomu 9/39 (protože se mi to líbí, nemám moc v lásce kombinační čísla):
1) Rozdělme skupinu do čtyřech desetic a najděme studenta A. Kde může být student B? Má 39 "možností". 9 z nich by ho dostalo do stejné skupiny.
2) Je pro vás odlišné řešení, pokud to vezmu přes doplňkový jev? :-)
---
Mám rád tento způsob řešení. Nepracujeme se "všemi možnými ...", ale už přímo s konkrétní situací. Podobně jsme na přednášce řešili známé úlohy — jaká je pravděpodobnost, že x osob bude sedět y způsobem u stolu (2 osoby na rohu čtveratého stolu, 2 osoby vedle sebe u kulatého stolu, ...).
↑ halogan:Ne, toto řešení je třetí a podobné OBĚMA, která jsem myslel :)
Já myslel:
Nápověda 1: s vybraným studentem A je ve skupině 9 Vyvolených...
Nápověda 2: máme řadu 40 studentů...
↑ Stýv:Jo, o neco jasnější to je, ale pořád ne uplně 100%. Pokud mám
tak vlastně předpokládám, že budou ve stejné skupině a to v té kterou vybírám jako 1. je to tak?
myslel jsem že by tedy stejný výsledek mělo dát
jakože jseou v té druhé skupině. což ale nefunguje....
↑ pravdepodbnost: funguje
- do té první skupiny vybíráš ze všech, kromě A, a B
↑ Stýv:No jo, díky moooc... Všem