Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 10. 2010 12:44

gsdv
Reputace:   

příklad (brzdící auto)

Zdravím,
narazila jsem na příklad který máme mít spočítaný a údajně je "hrozně lehký" a na úrovni základní školy. Jenomže nevím jak do toho:

Časový rozdíl mezi spatřením nebezpečí na vozovce a sešlápnutí brzdového pedálu je u průměrného řidiče asi 0,6s. Automobil může brzdit s maximálním  zpožděním 5m.s^-2. Vypočtěte celkovou délku dráhy, kterou vozidlo urazí od okamžiku, kdy řidič spatřil nebezpečí až do úplného zastavení. Předpokládejte že jeho rychlsot je 60km/h.

namalovala jsem si obrázek ale jediný co jsem spočítala je dráha co ujel za těch 0,6s, ale dál nevím co znamená to maximální  zpoždění 5m.s^-2 (tuším že brzdy asi nefungujou v tom samým okamžiku co na ně dupnu), ale co pak dál to nemám páru...

Poradí někdo s tímto "hrozně lehkým" příkladem??

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 24. 10. 2010 13:47

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: příklad (brzdící auto)

↑ gsdv:
No pro základku to nění, je to prvák gymplu.
než dupne na brzdy, pohybuje se rovnoměrným pohybem, tj. dráha je $vt=\frac{60}{3,6}\cdot0,6=10\ m$

pak se pohybuje zpomaleně a pro dráhu platí vzoreček $s=\frac{v^2}{2a}=\frac{\left(\frac{60}{3,6}\right)^2}{2\cdot5}=27\frac79\ m$

Celkem tedy $37\frac79\ m$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 24. 10. 2010 14:11

gsdv
Reputace:   

Re: příklad (brzdící auto)

To jsem teda nečekala že to bude až tak jednoduchý, nikdy nevím jestli pro danej úkol stačí jeden vzorec nebo musím předem něco spočítat.

Jinak díky, asi bych s tím nehnula

Zápatí