Stránky: 1
Ahoj,
prosím o pomoc s převodem obecně vyjádřené roviny na parametrický tvar. Konkrétně:
rovina je zadaná: x+2y+3z+4=0 vyjádřete rovinu parametricky.
Moc děkuji !
↑ skritek:
Jeden zo sposobov je taky, ze si najdeme 3 body, ktore lezia v tejto rovine a tie potom urcuju 2 jej smerove vektory. Jeden z tychto bodov (lubovolny) spolu s tymito dvoma vektormi sa uz len prepisu do parametrickeho tvaru. Pomohlo? :)
↑ mikee: Bohužel nepomohlo. Tenhle způsob mě napadl taky, dala jsem si postupně za x, y a z 0 a dopočítala 3 body a pak následně směrové vektory. Ale s výsledkem úlohy mi to nesedí. Tam mi sedí jen bod X (-4,0,0).
Ještě výsledek má být: X=[-4.0.0] +t(3,0,-1) + s(2,-1,0).
Moc děkuju !!
↑ skritek:
Ide o to, ze parametrickych vyjadreni roviny moze byt nekonecne vela, pretoze mozeme zobrat uplne lubovolny bod a uplne lubovolne 2 smerove vektory, takze pri tom vysledku (ak je niekde v ucebnici alebo podobne) by malo byt uvedene, ze to je len jedna z moznosti, aby to nemylilo studentov zbytocne :) Napis tu svoj vysledok a uvidime, ci je spravny.
↑ skritek:
Ano, tento vysledok je tiez spravny.
Dobrý den,
právě řeším stejný problém...mám zadanou rovinu x+y+z+5=0
mám za úkol tedy utvořit parametrické vyjádření
V momentě kdy dopočítávám body (postupně za x,y,z dosazuji 0)...po vynulováni jednoho parametru mám tedy rovnici o dvou neznámých...když tu vyřeším vypadne mi výsledek 0=0 to se opakuje u všech neznámých
Znamená to tedy že si můžu zvolit libovolné souřadnice..? Nebo jak mám postupovat v tomto případě..? Díky za rady =)
Stránky: 1