Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, mám tady příklad kterej počítám už asi hodinu a nevím co s ním:
Pod jakým elevačním úhlem se musí vrhnout těleso, aby se výška výstupu rovnala vzdálenosti dopadu.
Nakreslila jsem si obrázek a dala proti sobě rovnice x pro vzdálenost a y pro výšku a pořád mě tam zůstává moc neznámých.
↑ gsdv:
Ano, vše co tam máš je správně. Navrhuji zvolit si soustavu souřadnou tak, že vrhneme v bodě (0,0), ať nám tam nestraší to
a
. Dalším krokem by mohlo být spočítat si závislost času letu na úhlu. To se ti snadno podaří tak, že položíš y=0. Jakmile budeš znát čas, můžeš vyjádřit vzdálenost doletu pouze jako funkci úhlu a
. Pokračovat zkus sama.
↑ gsdv:
To je správně. No, k čemu ti to bude dobré.. Uvidíme. Zatím to tak nech a počítej dál. Teprve až budeš mít finální vztah pro úhel se starej co znáš a neznáš (tady je to jednoduché, tady neznáš nic). Může se třeba stát, že jak vzdálenost, tak výška budou lineární funkce
, takže až je dáš do rovnosti, mohlo by se to
zkrátit.
↑ zdenek1:
Zdravím, bez problémů jsem to spočítala, ale mám obavu že neobstojím u zkoušky když si zapamatuju 2 vzorce. Dalo by se to nějak odvodit?
↑ gsdv:
Jistě, v podstatě tak, jak uvádí ↑ LukasM:.
Pohyb je popsán rovnicemi

když hledáme dolet, tak
(těleso spadne zpátky na zem). Vyřešíme rovnici
. Řešení
nás nezajímá, to je počáteční situace, druhé řešení je
. V tomto čase bude
-ová souřadnice rovna délce vrhu
Maximální výšky dosáhne těleso v polovičním čase (bude ve vrcholu paraboly a ta je symetrická)
↑ gsdv:
Přesně proto jsem tě taky chtěl donutit k tomu odvození. Různých vzorců, které si můžeš pamatovat je strašně moc, ale je dobré umět ty jednodušší odvodit. Pokud to umíš, tak nejen že si je nemusíš pamatovat, ale navíc vyřešíš i problémy které se trochu liší od těch, pro které ty vzorce platí. Kdysi se tu třeba objevil vrh z vyvýšeného místa, tedy výška vrhu a dopadu tělesa nebyla stejná. Tam už ten vzorec neplatí, ale kdo to umí, snadno si odvodí nějaký lepší.