Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
chtěl bych požádat o radu. Mám řadu zjistit, jestli je kg. nebo div., použiji srovnávací kritérium ale narazil jsem na problém, jak dokážu poslední rovnici na obrázku? Myslím tu 1/n < 1/odmocnina (n) + odmocnina (n-1). Zkoušel jsem to udělat tak, že jsem porovnal jmenovatele s opačným zobáčkem, ale nvím, jestli by mi to uznali jako korektní, spíše teda asi ne.
http://2i.cz/58c70d27f4
Díky za odpověď
↑ s-o-k-o-l: teda takhle: to, že dokazuješ opačnou nerovnost pro jmenovatele, to je zcela v pořádku. ale ten důkaz indukcí je nějakej divnej - kde tam používáš indukční předpoklad?
↑ Stýv:
No právě na to sem se chtěl zeptat. Já sem to udělal tak, že sem vlastně doleva i doprava dal n+1 za n a prostě porovnal, ale zřejmě to není ono, tak jsem se chtěl zeptat, jak bude vypadat ta rovnice pro ten indukční předpoklad n+1. To mi není právě moc jasné tak abych to na příkladu nějak pochopil.
Stránky: 1