Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 10. 2010 13:31

michall
Reputace:   

lineárně nezávislé vektory?

Mějme vektorový prostor P3 := {p(x) = a0 + a1x + a2x^2 : a0; a1; a2 náleží R}

Zjistěte výpočtem, zda jsou následující vektory lineárně nezávislé:

p(x) := x + 2,
q(x) := x^2 - x,
r(x) := x^2 - 2.

Chci se zeptat je tohle stejný typ příkladu jako třeba tady? http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=13171
nebo je jiný postup?

• (téma jako vyřešené označil(a) gladiator01)

#2 31. 10. 2010 13:34

gladiator01
Místo: Jindřichův Hradec
Škola: ZČU FAV - SWI
Pozice: absolvent
Reputace:   53 
Web

Re: lineárně nezávislé vektory?

Stejný.

Naděje jako svíce jas, potěší srdce štvané, čím temnější je noční čas, tím zářivěji plane.
VIVERE - MILITARE EST (Seneca)
Vím, že nic nevím. - Sokrates

#3 31. 10. 2010 13:56

michall
Reputace:   

dal jsem ty vektory do zápisu matice ale mate mě tam ta nula na diagonále, v jakém případě se dají vyměňovat řádky?

0  1  2 l 0
1 -1  0 l 0
1  0 -2 l 0

#4 31. 10. 2010 13:58

gladiator01
Místo: Jindřichův Hradec
Škola: ZČU FAV - SWI
Pozice: absolvent
Reputace:   53 
Web

↑ michall:
Kdy chceš.

Naděje jako svíce jas, potěší srdce štvané, čím temnější je noční čas, tím zářivěji plane.
VIVERE - MILITARE EST (Seneca)
Vím, že nic nevím. - Sokrates

#5 31. 10. 2010 14:26

michall
Reputace:   

vyšlo mi x3 = -4, x2 = -8, x1 = -8 ; teď jen jestli to je dobře

#6 31. 10. 2010 15:20

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Je to rozhodně špatný výsledek, jak se lze přesvědčit dosazením do rovnic.

Rovnice má pouze triviální řešení (0, 0, 0), protože je matice

regulární (determinant je nenulový).

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#7 31. 10. 2010 15:22 — Editoval LukasM (31. 10. 2010 15:47)

LukasM
Reputace:   193 

↑ michall:
Co ta čísla znamenají? V zadání se ptají na něco jiného, totiž jestli je ten soubor vektor LN/LZ.

Ale chápu, že to mají být řešení té soustavy rovnic. Ty bys určitě řekl, že jsou to "řešení matice", protože, jak je vidět nechápeš, že ona matice pouze reprezentuje soustavu lineárních algebraických rovnic (jinak by ses neptal na to zaměňování řádků). Kdybys vektory nenaskládal do řádků, ale do sloupců, tak by v tom bylo líp vidět proč jsi sestavil zrovna takovou soustavu - protože by to krásně korespondovalo s definicí lineární nezávoslosti. Takhle řešíme jinou soustavu, takže to tak dobře vidět není - a opíráme se přitom o větu, že řešitelnost obou soustav je stejná (tedy buď mají nenulové řešení obě, nebo ani jedna).
Dál tě nemusí mást nuly na diagonále, žádné tam totiž nejsou. Diagonála je u čtvercové matice "úhlopříčka", ne ten poslední sloupec. Jestli jsem tě teda dobře pochopil.

A to řešení bohužel dobře není. Když si uvědomíš jak vypadá ta zmíněná soustava, budeš si moci udělat zkoušku a přijít na to sám. Musel jsi udělat někde chybu v úpravách. Když je sem pošleš, tak ji najdeme.

#8 31. 10. 2010 15:44

michall
Reputace:   

měl jsem za to že musím dojít ke shodovému tvaru tak jsem prohodil první a druhý řádek a vyšla mi matice:

1 -1  0 l 0  -> x1 = -8
0  1  2 l 0  -> x2 = -8
0  0 -4 l 0  -> x3 = 4

#9 31. 10. 2010 15:47

LukasM

↑ michall:
Je to soustava rovnic, že ano? Tak poslední rovnice nám říká, že
$-4x_3=0$
Tak jak to bude s hodnotou x_3?

#10 31. 10. 2010 17:12

michall
Reputace:   

no jo nula, zas jsem to domotal, takže výsledek není jestli jsou závislé nebo nezávislé ale jen triviální řešení?

#11 31. 10. 2010 17:27 — Editoval LukasM (31. 10. 2010 17:35)

LukasM

↑ michall:
Ta SOUSTAVA rovnic má jen triviální řešení, to ano. Ale pokud chceme odpovědět na to, na co se nás v zadání ptají, tak je potřeba z toho udělat nějaký závěr, tedy rozhodnout, jestli ty vektory tvoří LN nebo LZ soubor. Za tím účelem doporučuji podívat se na definici lineární nezávislosti.

Taky si přečti ten můj první příspěvek, kde mj. píšu, že je to lépe vidět v případě, že vektory nenaskládáš do řádků, ale do sloupců matice soustavy. Jakmile uvidíš souvislost té definice a té sestavené soustavy, neměl by být problém z toho vyvodit, jestli to, že soustava má jen triviální řešení implikuje lineární nezávislost nebo závislost.

Edit: koukni se sem, tam se nedávno řešil stejný problém.

#12 31. 10. 2010 18:00

michall
Reputace:   

tak jsem to naskládal do těch sloupců a zase jsou všechny 0, výsledná matice vypadá skoro stejně kromě jednoho čísla

#13 31. 10. 2010 18:05

LukasM

↑ michall:
Ano, to jsem taky nahoře napsal, že to tak musí dopadnout. Teď ještě popřemýšlej jak souvisí ta soustava (s vektory ve sloupcích) s tou definicí, kolem které se to celé točí. Pomoct by mohlo to vlákno, na které odkazuju na konci svého minulého příspěvku.

#14 31. 10. 2010 19:12

michall
Reputace:   

no podle definice když se žádný řádek matice nevynuluje tak jsou vektory lineárně nezávislé

Zápatí